Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny luftvärnsövning i Lochteå startar – trots risk för mark- och skogsbränder

En skylt som informerar om att det är förbjudet att röra sig på militärområdet utan tillstånd. I bakgrunden räddningsverkets fordon.
Bildtext Patrias kommunikationschef Sirje Ahvenlampi-Hyvönen säger att de följer säkerhetsbestämmelserna som myndigheterna utfärdar.
Bild: Kalle Niskala / Yle

I veckan har luftkrigsskolan och jägarbrigaden omkring 1500 man på plats i Vattaja i norra Karleby (16–25.5). En avdelning från amerikanska marininfanteriet deltar också.

I luftvärnsövningen deltar trupper från alla truppförband som ger utbildning inom luftförsvar samt från Flygvapnet och Marinen. Som mest deltar en styrka på cirka 1 500 personer i övningen.

Ammunition används i Vattajanniemi i Lochteå från onsdag till lördag. Och flygvapnet utför övningar med modellflygplan från och med söndag till onsdag följande vecka.

Verksamhet med jaktplan och helikoptrar kan orsaka flygbuller som avviker från det vanliga på ett mera omfattande område.

Övningar trots varning för gräsbrand

Att det är torrt i terrängen påverkar inte övningarna. Förra veckans tisdag brann cirka sju hektar mark efter att en brand startade under försvarsmaterielskoncernen Patrias skjutövningar.

Det hindrade ändå inte övningarna från att fortsätta som planerat från onsdag till fredag samma vecka.

– Vi följer de säkerhetsbestämmelser som myndigheterna utfärdar. Området är också avstängt, så där rör sig ingen, sa Patrias kommunikationschef Sirje Ahvenlampi-Hyvönen till Yle Kokkola.

På området råder just nu varning för både gräs- och skogsbrand.

Anpassar antalet räddningsfordon enligt risken för brand

Det är mycket sällan som övningar inhiberas på grund av varningar, uppger kapten Mika Knuuttila som sköter området för försvarsmaktens del. Han säger också att gräsbränder uppstår nästan årligen på övningsområdet.

– I regel inhiberas inte övningar på grund av varningar för gräsbrand. Vi gör riskkarteringar inför varje övning, säger Knuuttila.

Råder det brandvarning kan man till exempel begränsa vilket slags materiel som används, uppger Yle Kokkola .

– I enlighet med hur stor riskerna bedöms vara tas ett antal räddningsenheter med. Det ordnas också mindre övningar där vi tar stöd från lokala räddningsverket.

Enligt Knuuttila hände det senast år 2006 att en brand spred sig ända till skogen på området. Att det sker så sällan är tack vare brandgator på området.

– I mina ögon var det (som skedde förra veckan) en vanlig gräsbrand. Räddningsverket väntade på ett säkrat område att branden skulle komma så nära att den kunde stoppas, säger Knuuttila.

Amerikanska marinen övar vid Vattaja

På övningen som inleds nu (tisdag 16.5) deltar också en avdelning från USA:s marininfanteri (Low Altitude Air Defense Detachment).

Det handlar om några tiotal personer som har bärbara Stinger-luftvärnsrobotar som sitt huvudsakliga vapen.

Amerikanerna kommer att inkvarteras vid Nylands brigad mellan de två övningar som de deltar i.

I och med Finlands medlemskap i Nato kommer det att bli allt vanligare att internationella trupper deltar i Marinens övningsverksamhet.