Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Google till Svenska Yle: Ett misstag att vår nya AI-tjänst är tillgänglig på Åland

Uppdaterad 15.05.2023 17:20.
Skärmdump på Googles webbplats. Här framkommer att Bard skulle vara tillgänglig på Åland.
Bildtext Skärmdump på Googles webbplats. Här framkommer att Bard skulle vara tillgänglig på Åland.
Bild: Yle / skärmdump på support.google.com

Bard, som är Googles svar på Open AI:s populära AI-chattbot Chat GPT, är tills vidare inte tillgänglig i EU men på Googles sajt står det att den går att använda på Åland.

Google skriver ändå i ett uttalande till Svenska Yle att det är frågan om ”ett misstag som nu har rättats till”.

Av bolagets svar förblir det oklart om AI-tjänsten i praktiken hann vara tillgänglig, men två ålänningar bekräftar för oss att Bard fungerar nu på måndagen på Åland.

Uppenbarligen har Google ännu inte blockerat Bard där, och på Googles engelskspråkiga hjälpsida står det fortfarande att tjänsten är tillgänglig på Åland.

Skärmdump på Bard.
Bildtext AI-tjänsten fungerade på måndagen utan problem på Åland. I övriga Finland står det istället att Bard inte är tillgänglig.
Bild: Skärmdump på bard.google.com.

Googles ambition är ”definitivt att introducera Bard i EU i något skede”, uppger bolaget i sitt uttalande.

Bolaget har på sin årliga utvecklarkonferens Google I/O konstaterat att planen är att AI-tjänsten ska lanseras gradvis till fler länder och på ett ansvarsfullt sätt.

Google siktar också på att vara ”en hjälpsam och engagerad part som AI-reglerare kan vara i kontakt med”.

EU håller som bäst på att se över de regler som gäller för artificiell intelligens inom unionen, och arbetet framskrider hela tiden och väntas vara klart senast nästa år.

En illustrationsbild på Google Bards logo och Googles logo.
Bildtext Bard går för tillfället att använda i tiotals länder.
Bild: Pavlo Gonchar/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Brando Benifei som är den EU-parlamentariker som leder förhandlingarna om EU:s kommande AI-regler säger till tekniktidningen Wired att det har förblivit oklart varför Google har valt att inte lansera Bard i EU-länderna.

Flera experter har spekulerat att det här är ett medvetet agerande från Google för att sätta press på unionen att anpassa sina kommande AI-regler så att de skulle kunna bli mindre restriktiva för de stora teknikbolagen.

Det kan enligt Wired också vara en tidig signal om att generativ AI-teknik, som tjänster såsom Chat GPT och Bard bygger på, inte är kompatibel med den nuvarande eller kommande lagstiftningen inom EU.

Dataskyddsförordningen GDPR har redan visat sig kunna begränsa de stora teknikbolagens verksamhet inom EU. Italien förbjöd tidigare användningen av Chat GPT, tills tjänsten förändrades. Dessutom har statistiktjänsten Google Analytics visat sig bryta mot GDPR, i och med att data om EU-medborgare slussas till USA.