Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hawk-plan började skaka och störtade – piloterna ropade ”mayday” och räddade sig själva med hjälp av katapultstol och fallskärm

Uppdaterad 15.05.2023 18:47.
Ett rödvitt Hawk-flygplan på marken.
Bildtext Ett av flygvapnets Hawk-plan av samma typ som planet på bilden har störtat söder om keuru i Mellersta Finland.
Bild: Risto Degerman / Yle

Ett av flygvapnets plan har störtat söder om Keuru i Mellersta Finland i samband med en övning strax efter klockan 14 på måndagseftermiddagen. I nuläget är det oklart vad som orsakat olyckan.

Olyckan inträffade klockan 14.18 på måndagen och klassades då som medelstor. Nio räddningsenheter skickades till olycksplatsen då larmet kom.

Finlands flygvapen bekräftar att det är ett av deras flyg som störtat. Det är fråga om ett Hawk-jetskolflygplan.

Överste Vesa Mäntylä berättade vid en presskonferens att sammanlagt fem Hawk-plan deltog i en övning på måndag eftermiddag och att olycksplanet övade stridssituationer tillsammans med ett annat plan.

Olyckan skedde under dagens tredje flygomgång, strax innan planen skulle avsluta övningarna och vända hemåt.

I slutet av övningen hörde man via radiotrafik från flygplanet att piloterna kommenterade att planet skakade på ett avvikande sätt. Strax efter det hördes piloterna ropa ”mayday, mayday”.

– Vi larmade nödcentralen när ett annat plan som deltog i övningen meddelade att två fallskärmar var i luften, alltså att piloterna hoppat ut från planet, sade överste Mäntylä.

Piloterna, en instruktör i 30-årsåldern och en elev i 25-årsåldern, räddade sig genom katapultstol och fallskärm. Båda två gick på egna ben till ambulansen. De fördes till sjukhus för läkargranskning, enligt flygvapnets tweet.

Övriga plan av samma typ får inte flygas just nu

Planet kraschade i skogs- och myrmark omkring 500 meter från närmaste bebyggelse. Olycksplatsen finns en bit söder om Keuru centrum. Inga utomstående utsattes för fara i samband med olyckan.

Karta med keuru utpekat.
Bildtext Keuru är en stad och kommun i landskapet Mellersta Finland.
Bild: Yle / Mapcreator

Planet har lokaliserats och enligt polisen har olycksområdet spärrats av. En del av trafiken är också avstängd.

Vid 17.30-tiden var olycksundersökningsgruppen på väg till platsen. Än så länge är det oklart vad som orsakat olyckan.

Flygvapnets övriga Hawk-plan stannar tills vidare kvar på marken.

– Hawk-planen flyger inte igen förrän vi vet att de kan fortsätta flyga. Åtminstone står de kvar på marken i morgon, sannolikt också under resten av veckan, sa Mäntylä.

Artikeln har uppdaterats klockan 18.30 med information från presskonferensen.