Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Urheilu: Hockeyförbundet vägrar be om ursäkt i rasismfallet – godkände inte medlingsförslag

Hockeyhandskar och en klubba.
Bild: All Over Press

En juniorspelare utsattes för rasism och försvarades av sin tränare – vilket fick förbundet att bötfälla klubben och stänga av tränaren. Diskrimineringsombudsmannens förslag om ursäkt, ersättning och ändrade regler passar inte heller förbundet.

Yle Sporten skrev tidigare i år om fallet där en tonårig juniorspelare i Pelicans utsatts för rasism, berättat om detta för sin tränare som lämnat matchen med sitt lag.

Hos det finländska ishockeyförbundet förstod man ingenting. En avbruten match på grund av rasism kallades för cirkus, och resultatet blev i stället tre matchers avstängning för tränaren Juha Sokka och 1 000 euro i böter för Pelicans.

– Det som gjort spelaren ledsnast är att de äldre svikit honom, konstaterade Sokka för Yle Sporten.

Diskrimineringsombudsmannen började titta närmare på fallet i januari. Samtidigt togs ytterligare två fall upp, där samma junior utsatts för rasism under hockeymatcher.

Förbundet ger sig inte

Från diskrimineringsombudsmannen fick Sokka och Pelicans rätt.

Medlingsförslaget lydde att förbundet skulle be om ursäkt och ersätta klubbens och tränarens advokatutgifter på cirka 5 000 euro. Dessutom skulle förbundet i enlighet med jämställdshetslagens 27:e paragraf betala 3 000 euro för rasism till juniorspelaren och 3 000 euro till Juha Sokka för den oskäliga avstängningen.

Därtill uppmanades förbundet att ändra på sina principer när det kommer till riktlinjer för domarna och förfaranden inom disciplinära åtgärder. Förslaget godkändes av spelaren själv, föräldrarna, samt av tränaren Sokka.

Men inte av förbundet, som i stället kommer att anlita en advokatbyrå för att hantera fallet framöver, kunde Yle Urheilu avslöja.

Juha Sokka fattar ingenting – men tänker gå vidare med fallet. Antingen ensam, eller tillsammans med diskrimineringsombudsmannen.

– Man blir bara mer och mer överraskad för varje nytt beslut som kommer. Är det på riktigt så svårt att erkänna sitt misstag? Jag ser ingen logik i deras beslut, kommenterar Sokka nu för Helsingin Sanomat.

Tidningen har även varit i kontakt med förbundet. Vd:n Sami Kauhanen uppger att man fortfarande är villiga till medlingsförfarande – men inte enligt förslaget som gavs.

"Brukade kallas n****" - när Don Lindgren berättade om rasismen i Hockeyfinland trodde lagkamraterna att han skämtade - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln