Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oidentifierade skakningar på den danska ön Bornholm orsakar huvudbry

Ett militärfartyg ligger förankrat i Rönne, Bornholm.
Bildtext Den danska ön Bornholm ligger mitt mellan Sverige och Polen. Örologsfartyget är fotograferat i Rönne, öns största stad, kort efter att Nord Stream-ledningarna saboterades.
Bild: EPA-EFE

Lördagens oidentifierade skakningar skildrades av vissa som ett jordskalv. Det var det inte. Det var inte heller på grund av en sprängning i Polen, som man ännu trodde i går kväll.

På lördag klockan 15:25 lokal tid började det strömma in anmälningar till polisen på den danska ön Bornholm. Invånarna på ön, särskilt på östkusten, hade lagt märke till oförklarliga skakningar och ”surrande ljud”.

Till en början misstänkte man en jordbävning, men de misstankarna avfärdades av den danska forskningsinstitutionen GEUS på söndagen. ”Exakt varför bornholmarna upplevde dessa skakningar i sina hus vet vi inte, men vi kan utesluta att det beror på en jordbävning”, sade seniorforskare Trine Dahl-Jensen till Danmarks radio.

Vid det laget hänvisade Jensen till att de har vetskap om en kontrollerad sprängning i Polen, med ett klockslag som matchar polisanmälningarna.

Hypotesen att den polska sprängningen orsakade skakningarna på Bornholm har i dag avfärdats.

Akustiska tryckvågor från okänd källa

Forskningsinstitutionen GEUS har två seismografer på Bornholm. Enligt data från mätinstrumenten är det inte frågan om någon jordbävning. I dag berättade myndigheten att skakningarna antagligen beror på ”akustiska tryckvågor från en eller flera händelser någonstans i atmosfären”.

GEUS säger också att ”det är osannolikt att skakningarna härstammar från en sprängning i Polen”.

GEUS har valt att inte kommentera saken vidare, trots förfrågningar från olika medier.

Övrig källa: Berlingske