Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förbjudet att injicera botox och fillers utan utbildning i Sverige – den första domen har fallit

Uppdaterad 16.05.2023 15:46.
Läkare injicerar så kallad filler under huden för att skulptera kindben.
Bildtext I Sverige får endast legitimerad personal injicera så kallade fillers.
Bild: Yle

I Sverige föll nyligen den första domen i ett fall där en person injicerat botox och fillers utan kompetens för det. Samtidigt har myndigheterna hittat alarmerande många brister vid estetiska verksamheter.

Först talade man om ”Snapchat euphoria”, sedan kom begreppet ”zoom boom” in under pandemin.

Det handlar om att se bra – i vissa fall mycket bra – ut för att passa in i skönhetsnormen på sociala medier och för att vara till sin fördel på distansmöten.

Intresset för att låta utföra olika estetiska ingrepp har ökat och behandlingarna har blivit vardagligare, rapporterar Svenska Yles Spotlight.

Samtidigt har också skadorna och problemen relaterade till branschen blivit vanligare, ofta med koppling till oseriösa aktörer.

Dom mot fuskare

I Sverige stiftade man för några år sedan en lag för att försöka få bukt med de här problemen. Man ska numera vara sjuksköterska, läkare eller tandläkare för att få ge injektionsbehandlingar.

Nyligen föll den första domen för brott mot lagen.

Den dömda kvinnan hade gett kunder injektioner av botox och fillers utan att ha den rätta utbildningen för det. Botox och fillers används bland annat för att släta ut rynkor och göra partier av ansiktet eller läpparna fylligare.

Kvinnan dömdes till böter på 7 200 kronor. Hon nekar till brott.

Slarv, okunskap och fiffel

Under våren har estetiska behandlingar också fått annan mindre smickrande publicitet i Sverige.

Inspektionen för vård och omsorg granskade verksamheten vid kliniker och salonger som utför estetiska kirurgiska ingrepp eller estetiska injektionsbehandlingar.

Rapporten ger ingen vacker bild av verksamheten.

Brister noterades vid alla 33 enheter som inspekterades.

”De som bedriver verksamheterna saknar kunskap om gällande lagar och föreskrifter och många av dem uppfyller inte kraven på god och säker vård”, konstaterar myndigheten i rapporten.

Svårt att övervaka

Bland annat handlade det om samma problem som ledde till den tidigare nämnda domen, alltså att personal som injicerade botox eller fillers saknade behörighet att göra det.

Vid två kliniker utfördes också kirurgi av icke legitimerad personal.

Det uppdagades även andra risker vid klinikerna. På en plats hade personalen inte beredskap för att hantera en akut situation, trots att man doserade läkemedel som kan orsaka hjärtstopp i för höga doser.

Andra förseelser omfattade bland annat brister i läkemedelshantering och hygien.

Myndigheten konstaterar att det är svårt att kontrollera branschen. Klinikerna och mottagningarna är inte speciellt lätta att få kontakt med och verksamheten kan också äga rum i det fördolda, på privata fester, i bostäder, hotell och på olika evenemang.

En lag som ska reglera vem som får utföra estetiska ingrepp är alltså ingalunda tillräckligt för att få ordning på den vilda västern-mentalitet som råder i branschen. Men utan en lag är myndigheterna ännu hjälplösare – liksom de kunder som råkar illa ut.

Mer om ämnet på Yle Arenan