Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabon Kai Salomaas telefon användes för att ringa larmcentralen, sen försvann mannen spårlöst – nu utreder CKP fallet som mord

Grynig bild på Kai Salomaa, i bakgrunden en grå personbil.
Bildtext Kai Salomaa sågs senast den 15 maj 2003.
Bild: Poliisi, kuvankäsittely Nanna Särkkä / Yle

Kai Salomaa från Vasa försvann i Karvia i Norra Satakunta i maj 2003. Polisen har hittills utrett fallet som dråp, men misstänker nu mord. Den senaste tiden har sökandet efter den avlidne riktats till ett nytt område.

46-årige Kai Salomaa försvann i Karvia i Norra Satakunta den 15 maj 2003. Eftersom det har gått 20 år sedan händelsen skulle nu dråpet ha preskriberats. Men ett mord preskriberas aldrig.

Utredningsledaren, kriminalkommissarie Jan Aarnisalo säger att anledningen till att rubriken på utredningen ändrats inte är 20-årsgränsen, utan de nya uppgifter som polisen fått.

– Det har funnits tydliga indikationer i förundersökningen på att dådet planerades. Utifrån vår samlade bedömning har vi kommit fram till att det finns skäl att misstänka mord.

Det är fråga om mord om brottet mot liv begås efter allvarligt övervägande eller på ett särskilt brutalt eller grymt sätt.

Enligt Aarnisalo kommer steg att tas i utredningen.

Sista samtalet till larmcentralen

Fallet Salomaa togs upp i tv-programmet Poliisi-tv 2003 och 2006 i Yles dokumentärserie Kadonneet.

Enligt uppgifterna i Poliisi-tv lämnade Kai Salomaa sin hemstad Vasa på kvällen den 13 maj 2003. Han reste med sin vän till Karvia i Norra Satakunta. Dagen efter, den 14 maj, sågs han i byn Ämmälä i Karvia.

Senare sågs han och hans vän i en bild i Jakobstad. På vägen tillbaka till Karvia stannade de till i Laihela.

I Laihela köpte Salomaa en bil av märket Honda Civic från år 1988. Med den körde han ensam genom Jalasjärvi och Ilvesjoki tillbaka till Karvia, där han tillbringade följande natt.

På dagen för sitt försvinnande, den 15 maj, sågs Salomaa i byn Ämmälä och på restaurangen Skanssi i kyrkbyn.

Den sista iakttagelsen av Kai Salomaa gjordes på gården till ett hus i byn Ämmälä på Laurilantie, när en granne såg en man som verkade stressad lämna gårdsplanen i en Honda Civic mellan klockan 15 och 16.

Senare på kvällen såg samma granne att bilen återigen stod på gården till huset, men ingen person syntes till. Polisen har tidigare sagt att de inte vet vem som kört tillbaka bilen in på gården.

Kai Salomaa hade en Nokia 3210-mobiltelefon, från vilken det sista samtalet till larmcentralen gjordes den 15 maj klockan 23.00.

Kriminalpoliskonstapel Tapani Tikkala, som var involverad i utredningen av fallet vid den tiden, uppgav på Poliisi-tv att samtalet hade lokaliserats till Karvia. Salomaas mobiltelefon är försvunnen.

Tikkala sa i programmet att Salomaas tidigare historia och omständigheterna kring hans försvinnande tydligt pekade på att Salomaa hade dödats. Ingen annan förklaring hittades till försvinnandet, så en utredning om dråp inleddes i juli 2003.

Kroppen söktes efter på en ny plats

Enligt nuvarande utredningsledaren Jan Aarnisalo har CKP utrett fallet aktivt, men Salomaas kropp är fortfarande försvunnen.

Aarnisalo berättar att polisen de senaste två åren har genomfört storskaliga genomsökningar av vattendrag som inte undersökts tidigare.

– De har inte utförts i Karvia, utan i Österbotten, uppger Aarnisalo.

2014 meddelade CKP att de letade efter Salomaas kropp i Karvia.

Aarnisalo kommenterar inte varför sökandet nu fokuseras på annat än den förmodade platsen för försvinnandet. Han uppger inte heller var i Österbotten man har letat efter kroppen.

Inom en snar framtid kommer polisen att genomföra förhör med anknytning till ärendet. Det finns i nuläget inga misstänkta.

Men enligt Aarnisalo har CKP information om personer av intresse och fakta som gör att de misstänker mord.

– Undersökningar har gjorts och tips har gåtts igenom. Fler vittnesförhör kommer att genomföras, säger Aarnisalo.

Den här texten är en förkortad och bearbetad version av artikeln Kai Salomaan puhelimella soitettiin hätäkeskukseen, sen jälkeen mies katosi jäljettömiin – nyt KRP tutkii tapausta murhana, skriven av Jesse Mäntysalo på Yle Pohjanmaa. Översättning och bearbetning av Anna Ruda.