Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nyckelordet för Lejonen efter tunga förlusten: lugn, lugn, lugn i målskyttet – ”Vi litar på ketchupeffekten”

Harri Pesonen med puck nära Sveriges mål.
Bildtext Harri Pesonen och resten av tredjekedjan var den enda som lyckades näta mot Sverige.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Finland gjorde sin hittills bästa match – men förlorade ändå igen mot Sverige. Vi måste bara lita på att de där puckarna snart börjar gå in, säger alla i intervjuzonen efteråt.

Det hade verkligen inte varit någon orättvisa om Finland gått segrande ur VM-gruppspelets tredje match. Lejonen dominera matchbilden, satte fler skott på mål än Tre Kronor, men fick bara in den en gång.

Samtidigt tog Sverige vara på en av sina ytterst få farliga lägen – och vann till slut efter straffar.

– Det blir små marginaler då man inte gör mål på sina lägen. Den tredje perioden var vår bästa hittills, kontrollerar spelet med puck. Men då det går till straffar så kan det gå så här. Så också i fjol. Vi kan bara hoppas på att det går likadant som det gick då, säger assisterande tränare Mikko Manner till Yle Sporten.

Vad ska ni göra för att få igång målskyttet?

– Vi måste bara få det där självförtroendet och lita på ketchupeffekten. Man kan inte pressa fram mål. Spela avslappnat, lita på att man faktiskt vet hur man gör mål, och så måste man lyfta på hatten åt Lasse Johansson, han var jättebra.

”Måste bara koncentrera mig”

Visst, Johansson var bra. Men tvingades inte heller till jätteräddningar. Teemu Hartikainen hade några bra lägen, Mikko Rantanen likaså.

– Pucken studsade visst alltid då jag skulle skjuta. Jag måste bara koncentrera mig mera då jag faktiskt ska slänga iväg den, säger Rantanen och vägrar skylla på isen, även om han medger att den var ganska mjuk.

– Vi skapar ändå lägen och då brukar det till slut också belönas i form av mål, kompar Hartikainen.

Teemu Hartikainen skjuter.
Bildtext Teemu Hartikainen gjorde Finlands enda mål mot USA.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Förstakedjan var kanske Finlands bästa i matchen. Men utmanas rejält om den titeln av tredjelinan, där Juho Lammikko, Harri Pesonen och Kasperi Kapanen skapade farligheter så gott som varje gång de var inne på isen.

Det var också den kedjan som till slut gjorde Finlands enda mål då Lammikko pangade in den från fel sida av den förlängda mållinjen.

– Det tröstar mig inte ett dugg efter en förlust, säger Lammikko bestämt efteråt.

Men hans kedjekamrater kan vara glada för hans skull.

– Juho är en kille som alltid gör sitt allt för laget så det känns bra att han också belönas för sitt slit. Resten av laget kan ta efter honom nu – det gäller att bara slappna av och hitta spelglädjen med puck, säger Harri Pesonen.

Vad händer då Suomela återvänder?

Harri Pesonen fick hoppa in i kedjan efter att Jere Sallinen flyttades upp till andracenter, för att i sin tur ersätta Antti Suomela som dras med en skada ”i den nedre kroppen”. Enligt Suomela själv är han snart i spelskick igen och frågan är då vad som händer åt trion.

Kapanen tycker åtminstone att spelet blev bättre efter att Pesonen hoppade in.

– ”Pessi” har gett oss mycket på isen, Lammikko är också bra. Jag försöker sen själv bidra med snabbhet och sätta puckar på mål, analyserar han kedjans arbetsfördelning.

– Vi är ändå på väg åt rätt håll och det är positivt. Vi måste fokusera på att vi hela tiden spelar bättre. Mycket jobb återstår ännu, men jag litar på att vi klarar det till hundra procent. Just nu är man besviken, men jag tror på vårt lag, fortsätter han.

Harri Pesonen ligger på en motståndare.
Bildtext Harri Pesonen har hittat sin plats i Lejontruppen efter att först ha varit petad.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Helt som Manner påpekade så förlorade Finland mot Sverige på straffar i gruppspelet också VM 2022. Då gick laget till slut hela vägen ändå.

Härnäst väntar fyra matcher mot tre på förhand sett klart svagare motståndare i Österrike, Frankrike, Ungern och Danmark.

– Men efter det kommer varje match att se ut som den här. Tills det ska målskyttet fungera bättre, lovar Pesonen.

Diskussion om artikeln