Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: FBI kritiseras för sin utredning av Trumps Rysslandskopplingar

Donald Trump under ett kampanjmöte i  Manchester, New Hampshire den 27 april.
Bildtext Donald Trump under ett kampanjmöte i Manchester, New Hampshire den 27 april.
Bild: EPA-EFE

En länge emotsedd rapport riktar skarp kritik mot FBI:s hantering av utredningen om Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. Trump välkomnar rapporten, men den lever knappast riktigt upp till hans förväntningar.

En 306 sidor lång rapport som den särskilda utredaren John Durham arbetat med i fyra år publicerades i USA på måndagen.

Durham tillsattes 2019 av Donald Trumps justitieminister William Barr. Han har haft i uppgift att utreda möjliga felsteg av den federala polisen FBI när FBI inledde en utredning om påstådda kontakter mellan Ryssland och Trumps presidentvalskampanj 2016.

I rapporten anklagar Durham FBI för att ha byggt sin utredning på ”underrättelsematerial som bestod av råa, icke-analyserade och obekräftade uppgifter”.

Enligt Durham fanns det inte tillräckligt med bevis för att starta en utredning om de påstådda kopplingarna mellan Trumps valkampanj och Ryssland. FBI litade för mycket på uppgifter som kom från Trumps politiska motståndare.

I rapporten anklagas FBI också för att ha hanterat den här utredningen annorlunda än andra politiskt känsliga utredningar, exempelvis utredningar som gällde Trumps demokratiska rival Hillary Clinton.

Den här kritiken mot FBI har framförts tidigare i samband med andra rapporter.

Knappast det sprängstoff som Trump hoppats på

Donald Trump har redan hunnit kommentera Durham-rapporten i sociala medier och för Fox News. Han säger sig vara nöjd med Durhams slutsatser.

I Fox News beskrev Trump FBI-utredningen som ”en långvarig och förrädisk charad” som den amerikanska allmänheten utsatts för. Enligt honom startades ”charaden” av demokraterna och FBI:s förre chef James Comey. Trump anser att demokraterna och Comey bör betala ”ett högt pris” för det.

I fjol sa Trump att han trodde att Durham-rapporten skulle tillhandahålla bevis på verkligt ”onda, olagliga och grundlagsstridiga” aktiviteter och avslöja korruption av aldrig skådade mått.

Exempelvis BBC konstaterar att rapporten inte lever upp till de här förväntningarna och att Trumps tidigare påståenden om en ”djup stat” som konspirerar mot honom inte får stöd av Durham-rapporten.

Amerikanska medier konstaterar också att bara en person har dömts för brott i samband med Durhams utredning. Den före detta FBI-advokaten Kevin Clinesmith erkände att han förfalskat en e-post som användes för att få ett avlyssningstillstånd. Clinesmith fick ett villkorligt straff för brottet.

Två andra personer som åtalats i samband med utredningen har befunnits oskyldiga.

Källor: Reuters, AP, BBC, DN, Fox News, New York Times