Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avrättningarna i världen ökar – flest på fem år

Demonstranter som motsätter sig Irans avrättningar i Bonn i Tyskland.
Bildtext Iran avrättar mest människor enligt statistiken, som enligt Amnesty döljer ett flerfaldigt mörkertal.
Bild: AOP

I fjol genomfördes drygt 880 bekräftade avrättningar i världen. Det är en ökning med 53 procent i jämförelse med året innan och det största talet på fem år. Dessutom är mörkertalet stort.

Kina, Iran, Saudiarabien, Egypten och USA är de länder som avrättade flest människor förra året. Det här visar Amnesty Internationals årliga rapport om dödsstraff i världen. Även om den officiella statistiken landade på 883 avrättade människor, är mängden i verkligheten större. Det här beror på att Kina inte berättar hur många personer de avrättar.

– De här länderna struntar fullständigt i den utveckling som människorättsnormerna har gjort under det senaste året. Det är alldeles klart att enligt en modern människorättsuppfattning så borde alla avrättningar avskaffas och dödsstraffet förbjudas, säger Frank Johansson som är verksamhetsledare på Amnesty i Finland.

Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, fotograferad i närbild.
Bildtext Frank Johansson är verksamhetsledare på Amnesty i Finland, och säger att avrättningar går emot en modern människorättsuppfattning.
Bild: Sebastian Backman / Yle

”Dödsstraffet kommer att vara avskaffat under min livstid”

Trots att avrättningarna ökade förra året så skedde det också förändringen åt det andra hållet. Kazakstan, Papua Nya Guinea, Sierra Leone och Centralafrikanska republiken avskaffade dödstraffet förra året, och Ekvatorialguinea och Zambia avskaffade dödsstraff för brott som begås i fredstid.

– En överlägsen majoritet av alla länder har avskaffat dödsstraff, det är endast en handfull länder kvar som använder det. De länder som avrättar blir färre och färre hela tiden, och samtidigt ser vi att mängden avrättningarna i de länderna minskar, säger Johansson.

Amnesty har arbetat mot dödsstraff sedan 1970-talet, då 16 länder hade avskaffat dödsstraffet. Ända sedan dess har ett par länder årligen avskaffat dödsstraffet, och i dag ligger siffran på långt över 120.

– Även om vi förra året har haft en högre siffra än på fem år så är den långsiktiga trenden på väg neråt. Jag tror att dödsstraffet i praktiken kommer att vara avskaffat under min livstid, säger den 60-åriga Johansson.