Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Litiumanrikningen börjar i Karleby med importerat råmaterial, även om mineralet finns i närheten – orsaken är besvären som lämnats in

Kelibers vd Hannu Hautala, Sibanye-Stillwaters vd Neal Froneman och Sibanye-Stillwaters Europadirektör Mika Seitovirta.
Bildtext Tillsammans med grundstenen lade vd Hannu Hautala ett dagens exemplar av tidningen Keskipohjanmaa, mynt och Finlands batteristrategi.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Kelibers anrikning av litium blir den första i sitt slag i Europa. Det unika är att företaget producerar litium från egen malm.

Grundstenen för fabriken i Karleby murades förra veckan på storindustriområdet. Förutom fabriken kommer Keliber att ha gruvor och en anläggning i Kaustby. Keliber har samlat 588 miljoner euro för investeringar i projektet, av det används drygt 230 miljoner i år.

Keliber har miljötillstånd för sin första gruva och fabriken, men övriga tillstånd har överklagats och ligger i Vasa förvaltningsdomstol. Det försenar projektet och tidtabellen är nu att fabriken i Karleby ska vara i gång och producera litiumhydroxid i mitten av 2025.

Det innebär att fabriken till en början behöver använda importerat råmaterial i 6-9 månader. Möjligen kommer råmaterialet från Australien.

Malmfynden i Karleby, Kaustby och Kronoby räcker för Kelibers behov uppskattningsvis 16 år. Samtidigt söker bolaget efter fler fyndområden. Ifall bolaget hittar lika mycket till blir det eventuellt en till fabrik intill den som nu byggs.

Gruvföretaget Kelibers fabriksbygge i Karleby.
Bildtext Litiumfabriken blir 250 meter lång och 40 meter hög.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Krävs 5000 telefoner för att få ihop till ett Tesla-batteri

På tomten finns också utrymme för en anläggning där man kunde återvinna batterimaterial. Men då måste man få in mängder av material. För att få ihop det som motsvarar ett batteri i en Tesla krävs litium från 5000 mobiltelefoner.

– Det kan bli aktuellt med återvinningsanläggning om 10-15 år, ungefär. Då de första elbilarnas batterier kommer till vägs ände. Egenskaperna hos litium ändras inte alls i batterierna, så återanvänt litium är lika bra som nytt, säger vd Hannu Hautala på Keliber.

Keliber ägs i dag till största delen av sydafrikanska börsbolaget Sibanye-Stillwater. Keliber lyckades övertyga bolaget att investera tack vare de relativt sett små utsläppen av koldioxid, uppger Neal Froneman som leder koncernen.

Kelibers uträkningar visar att bolaget kan producera litium med betydligt lägre koldioxidutsläpp än konkurrenterna. Skillnaden till kinesiska producenter är till och med fyrdubbel.

Finska staten har också investerat i Keliber, cirka 70 miljoner euro, via Finlands malmförädling.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Kokkolas text Litiumin tuotanto alkaa Kokkolassa tuontirikasteella, vaikka mineraalia olisi saatavilla alle 50 kilometrin päässä – syynä valitukset.

Läs också

Diskussion om artikeln