Sverige storsatsar på havsbaserad vindkraft
Den svenska regeringen har gett tillstånd att bygga två vindkraftsparker ute till havs. Det rör sig om ett hundratal kraftverk som ska bidra till att Sverige på sikt helt övergår till fossilfri el.
Sverige skrider nu på allvar till verket för att stärka den fossilfria energiproduktionen, något som är ett strategiskt mål för landet.
På tisdagsmorgonen berättade statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om att man gett tillstånd för två vindraftsparker ute till havs.
Den ena med 80 enheter byggs utanför Falkenberg, den andra med 21 kraftverk utanför Varberg.
– Tillsammans ska de bidra med energi som motsvarar produktionen vid ett normalstort kärnkraftverk, sa Kristersson vid en pressträff på tisdagsmorgonen.
”Erkänner konflikt mellan miljö och klimat”
Frågan om att bygga ut vindkraften är inte enkel. Nyligen blev det klart att kommuner som satsar på vindkraft inte kan räkna med ekonomiskt stöd från staten. Det minskar förstås intresset att investera i vindkraft, speciellt då många upplever att utbyggnaden är problematisk för lokalmiljön.
Den här konflikten mellan lokala miljöhänsyn och långsiktiga klimatmål existerar, erkände statsministern på pressträffen.
Han konstaterade ändå att man måste skrida till handling för att Sverige ska nå sitt mål om en grön omställning.
– Därför behövs väl avvägda beslut där man tar hänsyn till alla aspekter. Att dra ut på processerna och låta bli att fatta beslut fungerar inte, konstaterade Kristersson.
Enligt miljöminister Pourmokhtari beaktas såväl fladdermöss, fåglar som yrkesfiskare i processen.
Statsminister Kristersson medgav att även försvaret haft sina invändningar mot placeringen av en del av kraftverken, men planerna har justerats enligt bland annat försvarets åsikter, sa Kristersson.
Han menade att regeringen nu jobbar hårt på att få upp tempot kring omställningen, samtidigt som elproduktionen ska öka. Regeringen har som mål att Sverige ska fördubbla elproduktionen till 2045.
Kärnkraften i medvind
På pressträffen sa energi- och näringsminister Ebba Busch för sin del att vindkraftsparkerna innebär goda nyheter för både konsumenter och industri.
– De 6,5 terawattimmar el per år som parkerna kommer att producera bidrar till produktionen av förmånlig el, konstaterade Busch.
Hon sa vidare att placeringen av parkerna är väl uttänkt ur industrins synvinkel, de ger södra Sverige ett välbehövligt tillskott av energi.
Vindkraften ska vara en pusselbit i energihelheten som ska garantera både en robust energiförsörjning och en omställning till fossilfritt.
Den svenska regeringen vill att all energi i landet i framtiden kommer från antingen vind-, sol-, vatten- eller kärnkraft.
Nu signalerar också de flesta andra partier att kärnkraften åter är godtagbar i Sverige. Det här ser regeringen som positiva signaler.
– Det har rört på sig betydligt på ett år, konstaterade energi- och näringsministern Busch i morse.
På sistone har även Socialdemokraterna, som tidigare motsatt sig utbyggd kärnkraft, tänkt om.
Däremot är regeringens stödparti Sverigedemokraterna missnöjt. SD vill att Sverige trappar ner när det gäller de – enligt partiet – alltför ambitiösa klimatmålen.
Kristersson sa på tisdagens pressträff att SD inte konsulterats i frågan om de stora vindkraftsparkerna.
Projektet är ändå inte klappat och klart bara för att regeringen gått ut med de omfattande planerna. Mark- och miljödomstolen ska ännu säga sitt om det hela och det är inte alls säkert att det blir ett ja till planerna.
Dessutom räknar man att det tar mellan sju och tio år att bygga vindkraftsparkerna, ungefär lika länga som att få igång ny kärnkraft, enligt statsministern.
Artikeln kompletterad kl. 16:10 med Sverigedemokraternas och Socialdemokraternas ståndpunkter.