Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenskspråkiga poliser efterlyses – utbildare hoppas att alla studieplatser fylls den här gången

Uppdaterad 17.05.2023 09:37.
Poliser i uniform.
Bildtext I augusti nästa år börjar nästa utbildningsomgång för poliser på svenska.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Ansökan till nästa omgång inom polisutbildning på svenska har nu kört igång. Förra gången det begav sig klarade endast tolv stycken urvalsprovet.

Polisyrkeshögskolan söker nya studerande till den svenskspråkiga polisutbildningen som börjar i augusti 2024. Ansökningstiden börjar idag den 16 maj och upphör den 14 augusti 2023.

Kommissarie Christian Romberg ansvarar för utbildningen.

– Vi hoppas på många kompetenta och motiverade sökande, konstaterar Romberg.

Ovanligt få antagna

Till den utbildningsomgång som inleddes i januari i år hade man nog mer än tillräckligt många sökande; kring 200 stycken, men av dessa klarade endast tolv stycken urvalsprovet.

Det skulle ha funnits utrymme för det dubbla. Under de senaste fem-sju åren har medeltalet legat kring 20-25 studerande, uppskattar Romberg.

Till utbildningen som börjar i augusti 2024 finns det 25 platser.

I februari i år meddelade Polisyrkeshögskolan att man ändrar på urvalskriterierna en aning i ett försök att få fler studerande.

Behovet av poliser med kunskaper i svenska är kontinuerligt.

– Behov finns och vi försöker täcka det genom att fylla våra kurser, säger Romberg.

Finns det märkbara skillnader gällande antalet svenskspråkiga poliser, om man jämför till exempel Österbotten och Nyland?

– Det har historiskt sett varit ganska jämnt. Och vad gäller Åland så hoppas vi på många sökande för att trygga Ålands polismyndighets verksamhet.

Antalet kvinnor som söker till polisutbildningen ligger nu mellan 35 och 40 procent, det gäller också sett till antagna.

– Vi är glada över att det finns ett stort intresse. Det finns många olika arbetsuppgifter inom polisyrket och därför är det viktigt att vi har tillräckligt många kvinnor och även personer med annan etnisk bakgrund, säger Romberg.

Den svenskspråkiga utbildningen inleds med ett och ett halvt års mellanrum.