Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Audis före detta vd erkänner sin skuld i ”dieselgate”-skandalen

Audichefen Rupert Stadler.
Bildtext Audichefen Rupert Stadler erkände sin skyldighet i samband med åtalsuppgörelser.

Audis tidigare verkställande direktör Rupert Stadler har erkänt att han låtit bilar med olaglig mjukvara vara under fortsatt försäljning också efter att han fått veta om fusket.

Rupert Stadler, före detta verkställande direktör på Audi, har erkänt att han vetat om att bilar sålts med olaglig mjukvara efter ”dieselgate”-skandalen som fick sin början år 2015.

År 2015 kom det fram att Volkswagen under flera år använt en mjukvara i sina dieselbilar som fått utsläppen att verka mindre än de egentligen varit. Audi tillhör Volkswagen-koncernen.

Tidigare nekat fusket

Då fusket offentliggjordes berättade Stadler inte för sina affärspartners att det fortfarande fanns dieselbilar med den olagliga mjukvaran som skulle säljas. På det sättet möjliggjorde Stadler att bilarna gått vidare till försäljning.

Stadler har tidigare nekat till oegentligheterna.

Undviker fängelse

Stadler har erkänt sin skyldighet i samband med en åtalsuppgörelse. Tack vare åtalsuppgörelsen undviker Stadler fängelsestraff. Enligt avtalet kan Stadler dömas till högst två års villkorligt fängelse, och han har också gått med på att betala 1,1 miljoner euro.

Domen väntas komma i juni.

Stadler är den högst uppsatta tidigare ledare som erkänt sin skyldighet i samband med dieselgate-skandalen.

Hittills har fusket kostat Volkswagen tiotals miljarder euro.

Källa: STT-AFP