Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoöns kommun ger starthjälp åt företagare – pilotprojekt ska stödja företagsetableringar på orten

Uppdaterad 17.05.2023 08:53.
Äldre kvinnlig bokförare vid kontoret.
Bildtext Pirjo Stenman driver en bokföringsfirma och har alltid betonat vikten av samarbete.
Bild: Jesper Alm / Yle

Lokala företag är livsviktiga för kommunernas livskraft och det har också Kimitoöns kommun lagt märke till. Därför vill man nu stödja nya företagare att komma in i det lokala näringslivet.

– På Kimitoön finns det väldigt många företag om man exempelvis ser till invånarantalet och det är viktigt att stödja dem som valt eller vill blir företagare på orten, säger projektledare Minna Rehn vid Kimitoöns kommun. Enmansföretag är dessutom i majoritet och vi vet att det kan bli ensamt om du nyss har flyttat till orten.

Rehn hoppas att starthjälpen ska skapa mervärde för kommunen och för företagarna, eftersom mycket handlar om samarbete över gränserna.

Ung kvinna i varuhus.
Bildtext Projektledare Minna Rehn hoppas att starthjälpen ska locka fler företagare till orten samtidigt som redan etablerade kan få mer stöd.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag ser det som mycket viktigt att det grundas företag och dessutom att de företag som redan finns här ser en framtid och vill satsa på orten, säger Rehn. Företagen är viktiga för ett tjänsteutbud vi har i kommunen och därför är det fint att vi nu i samarbete kan stödja företagarnas vardag.

Ny strategi betonar delaktighet

Kimitoöns nya strategi 2022–2025 betonar särskilt gemenskap och aktiv dialog, och bägge två är hörnstenar också i startprojektet.

– Det skulle vara omöjligt att möta företagarnas behov utan att diskutera med dem själva. Vi kommer därför att vara i kontinuerlig kontakt med både nya och etablerade, större och mindre företag för att få en så bra inblick i läget som möjligt, konstaterar Rehn.

Livskraft är något man ofta lyfter fram nuförtiden men Rehn anser att kommunens livskraft är beroende av sina företagare. Därför vill kommunen i samarbete med företagarföreningen underlätta vardagen för nya företagare samtidigt som man skapar ett större samarbetsnätverk för alla företagare.

– Vi vill utveckla en modell som ska ge nya företagare en framgångsrik start på företagarkarriären i kommunen, säger Rehn.

”Samarbete viktigt och kommunen har också insett fördelarna”

Pirjo Stenman har varit medlem i Kimitoöns företagare i över 30 år men svingar sedan två år tillbaka ordförandeklubban.

– Kommunens förståelse för ortens företag har hela tiden förbättrats och idag anser jag att de som leder kommunen gör ett riktigt bra jobb, säger Stenman. Det har inte alltid varit så men som det ser ut nu så blir det bättre hela tiden, eftersom kommunen genuint vill samarbeta med lokala företag.

Äldre kvinnor i kontorslandskap.
Bildtext Pirjo Stenman är glad att kommunens förståelse för de lokala företagarna har förbättrats under åren.
Bild: Jesper Alm / Yle

Samarbetet är något som i flera repriser betonas av Stenman. Det är svårt att klara sig ensam och hon ser enbart fördelar med ett bredare samarbete. Både då det gäller samarbete mellan företag och mellan företag och kommunen.

– Vissa har redan ett bra samarbete och förstår hur viktigt det är att samarbeta med andra, säger Stenman. Men jag hoppas att det här samarbetet ska öka den förståelsen eftersom tillsammans är vi alltid starkare än då vi är ensamma.

Kimitoöns kommun hjälper nya företagare

3:28

Diskussion om artikeln