Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stal 4 300 juveler på under fem minuter – fem män dömda för enorm juvelkupp

Uppdaterad 16.05.2023 16:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
Fem inför rätta för museirånet i Dresden - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tjuvarna stal historiska föremål till ett värde av 113 miljoner euro från ett museum i Dresden. En del av bytet saknas fortfarande och ytterligare runt 40 personer är efterlysta för att ha deltagit i planeringen av kuppen.

En tysk domstol har dömt fem gängmedlemmar till upp till sex år långa fängelsestraff för att ha deltagit i en juvelstöld som omtalats som den största konstkuppen i modern tid.

Tjuvarna lyckades stjäla ett byte värt över 113 miljoner euro från Gröna Valvet-museet i anslutning till Dresdens residensslott den 25 november 2019, bland annat ett diamantbesatt svärd.

Även om många av de historiska juvelerna från kungahuset Sachsen återfåtts, befarar man att en del gått förlorade för alltid.

Kuppen genomfördes av Remmo-klanen, en släkt i Berlin som är känd för sina band till den organiserade brottsligheten.

Rätten har dömt tre av medlemmarna i klanen till fängelsestraff från strax under sex år till strax över sex år för väpnat rån, grov mordbrand och förorsakande av allvarlig personskada.

Två av de åtalade var minderåriga vid tidpunkten för brottet och fick straff avsedda för unga personer, fem års respektive fyra år och fyra månaders fängelse.

Omkring fyrtio personer fortfarande efterlysta

Gruppen tog sig in i museet genom fönster vars galler tidigare hade skadats, krossade en monter med en yxa och stal 21 olika föremål besatta med sammanlagt 4 300 juveler på mindre än fem minuter.

Därefter lämnade tjuvarna platsen i en flyktbil som de senare satte eld på i ett underjordiskt parkeringsgarage.

I samband med rättegången framkom det också att det funnits stora säkerhetsbrister hos Gröna Valvet-museet.

Under en lång tid letade man resultatlöst efter de stulna juvelerna. I december 2022 meddelade de tyska polismyndigheterna att man återfått en betydande andel av stöldgodset efter sonderande diskussioner med de misstänkta.

Omkring 40 personer är fortfarande efterlysta av polisen, misstänkta för att ha varit delaktiga i planeringen av dådet.

Källa: AFP