Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dovhjortsägare i Iniö har framtidstro: ”Dovhjortshägnets köttproduktion kan kontrolleras bättre än den vilda hjortdjursstammen”

Uppdaterad 17.05.2023 08:51.
Dovhjortar i skogen.
Bildtext På vintern då dovhjortarna matas regelbundet kan de komma riktigt nära.
Bild: Desirée Mattson / privat

På ön Kolko i Iniö finns en av regionens nyaste dovhjortsgårdar. Dovhjortsgårdar erbjuder närodlat och ekologiskt kött, men flera dovhjortsgårdar har kritiserats då djuren rymmer och förstör odlingar.

I Finland finns det totalt 46 dovhjortsgårdar enligt NTM-centralen, varav fem finns i Egentliga Finland. En av de nyare dovhjortsgårdarna är Roger Mattssons och finns på ön Kolko i Iniö. Mattssons farföräldrar är från Kolko och då han 2017 beslöt sig för att flytta från Stockholm till Kolko byggde han även ett hägn för dovhjortar på ön.

– Dovhjorten är ett intressant djur. Jag vill leverera närodlat kött, från friska djur som inte lever på mediciner. Än så länge har jag för lite djur för att sälja kommersiellt, men nästa år räknar jag med att kunna börja sälja, säger Mattsson.

Mattssons dovhjortar finns i en inhägnad på 20 hektar. Då han började med verksamheten för sex år sedan hade han sex dovhjortar och i dag har han 32. Målet är att ha en vinterstam på ungefär 60 till 70 dovhjortar efter jakten.

För Mattsson är dovhjortarna än så länge mest en dyr hobby som han investerat en hel del pengar i. Men att skaffa själva djuren har inte varit något större problem.

– Jag behövde ett tillstånd av Pargas stad för att få bygga hägn, men i övrigt har det inte behövts något tillstånd för att skaffa själva dovhjortarna. Mina första dovhjortar skaffade jag från Merimasku, säger Mattsson.

En man framför ett högt stängsel.
Bildtext Roger Mattsson har investerat en hel del pengar i sitt tjugo hektar stora dovhjortshägn.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Hjortarna får inte springa lösa”

Mattsson känner till att det förekommit problem med dovhjortar som springer lösa efter att de rymt från olika hägn och som ställer till med problem för bland annat odlare. Mattsson konstaterar att det är viktigt att dagligen kontrollera stängslen och se till att hjortarna hålls inne i hägnet.

– Jag har haft problem med träd som faller över stängslet när det blåser mycket och då kan hjortarna rymma. Jag ser positivt med flera vilda arter, men hjortarna får inte springa lösa. Det har hänt att några av mina djur har rymt, men då har jag skjutit bort dem, säger Mattsson.

Mattsson har inte hört negativa kommentarer om hjortarna från grannarna, men han konstaterar att Kolko är en liten ö med väldigt få grannar. På Kolko finns precis som på många andra håll i skärgården rikligt med vitsvanshjort, som det lokala jaktlaget där även Mattsson ingår, jobbar med att få under kontroll. Mattsson ser ändå inte att dovhjortarna skulle orsaka samma problem.

– Dovhjortarna simmar ogärna och har väldigt små hemområden, så rymmer de stannar de förhoppningsvis ändå kvar på ön, säger Mattsson.

Dovhjortar i en skog.
Bildtext I Roger Mattssons inhängnad finns både dovhjortar och mufflonfår.
Bild: Roger Mattsson / privat

Skulle gärna ordna bågskyttejakt

Dovhjortar är betydligt vanligare i Sverige och eftersom den svenska stammen är livskraftigare än den finska har Mattsson nyligen tagit in några svenska dovhjortsbockar till sitt hägn. Förutom att sälja viltkött, skulle Mattsson även vilja erbjuda jakt i sitt hägn.

– Jag skulle gärna sälja bågskyttejakt i hägn, men det är inte tillåtet i Finland. Reglerna är väldigt konservativa när det gäller jakt i hägn och jag ser ingen nackdel med det. Djuren skyddar sig och det är inte bara så där att skjuta dem även om de är i ett hägn. Det är nästan lättare att skjuta dem i det fria, säger Mattsson.

En man i en skog.
Bildtext Roger Mattsson trivs på Iniö efter flera hektiska år i Stockholm.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Det talas mycket om att vi borde begränsa vårt köttätande och äta mer vegetariskt. Hur ser du på den diskussionen och jakt i ett hägn?

– Jag tycker att vilda djur inte påverkar på samma sätt den här frågan som tamdjur och ren köttproduktion. Dovhjortshägnets köttproduktion kan också kontrolleras bättre än vad du kan göra med den vilda hjortdjursstammen, säger Mattsson.

Dovhjortsgård i Iniö tror på framtiden

5:45

Diskussion om artikeln