Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Undvik alla sötningsmedel – bättre med frukt eller helt osötat

En pojke äter en hamburgare. På bordet står ett glas läskedryck.
Bildtext En del av de konstgjorda sötningsmedlen används för att söta drycker.
Bild: Mostphotos

Enligt Världshälsoorganisationen WHO verkar sötningsmedel inte ge bestående hjälp med viktnedgång och kan dessutom orsaka allvarliga biverkningar.

På måndagen uppdaterade Världshälsoorganisationen WHO sina riktlinjer gällande sötningsmedel och avråder numera från användning av sötningsmedel som inte är socker.

WHO har gjort en systematisk genomgång av tillgängliga studier. Enligt organisationen tyder genomgången på att användningen av dessa sötningsmedel inte ger någon långsiktig fördel när det gäller att minska andelen kroppsfett hos vare sig vuxna eller barn.

Dessutom tyder resultaten från genomgången på att det kan finnas potentiella biverkningar av användningen av sötningsmedel som inte är socker. Bland de potentiella biverkningarna finns till exempel en ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och dödlighet hos vuxna.

Bättre med frukt eller helt osötat

Till den här gruppen av sötningsmedel räknas både naturliga och konstgjorda sötningsmedel som inte klassificeras som sockerarter. Vanliga sötningsmedel i gruppen är acesulfam K, aspartam, sukralos, sackarin och stevia.

”Människor måste överväga andra sätt att minska intaget av socker, till exempel genom att äta mat med naturligt förekommande sockerarter, som frukt, eller osötad mat och dryck”, sa Francesco Branca, WHO:s chef för näring och livsmedelssäkerhet, till nyhetsbyrån AFP.

Rapporten har också fått kritik från en del näringsexperter som menar att den här typen av observationsstudier inte kan visa på en tydlig koppling mellan sötningsmedel och vikt eller sjukdom.

Källa: AFP