Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ingen företagare har hittats till Metvikens nya café i Vasa – i värsta fall säljs ingen glass i parken i sommar

Uppdaterad 17.05.2023 09:38.
Terrassbyggnad i trä.
Bildtext Kaféutrymmena i Metviken blev klara förra hösten.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Vasa stad offentliggjorde en nationell offertförfrågan och fick in en offert, som måste förkastas. Nu har man gått ifrån det krångliga anbudsförfarandet.

I februari meddelade staden hur de som är intresserade av att bli kaféföretagare ska gå tillväga. Men under februarimånad kom bara ett anbud och det måste man förkasta eftersom det inte uppfyllde kraven på lämplighet.

Grönområdeshortonomen Leila Roininen från Vasa stads grönområdesenhet beklagar läget. Hon befarar att det är för svårt att lämna in anbud.

– Det är inte så enkelt att lämna in anbud via Hilma-systemet. Det kan hända att det är en tröskel för småföretagare, säger Roininen.

vaasan viheralue vastaava Leila Roininen
Bildtext Grönområdeshortonomen Leila Roininen tror att det säkert finns en försäljningsnisch bara någon vågar öppna ett kafé.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Eftersom stadens byggnads- och miljönämnd inte har fått in mer än ett anbud har man inte kunnat göra någon jämförelse. Vid senaste möte bestämde sig nämnden för att gå inför ett annat förfarande.

Enligt Roininen betyder det att företagen nu kan förhandla om villkoren med staden, utan krångliga blanketter.

– Nu har den som är intresserad av att bli kaféföretagare fria händer att förhandla villkoren med staden, säger Roininen.

Sommarens försäljning i fara

Kaféutrymmena i Metviken blev klara förra hösten. Det drygt 100 kvadratmeter stora kaféet ligger mellan den stora lekplatsen och skejtparken som blev klar på hösten 2021.

Från början var det tänkt att kaféet skulle bli ett landmärke, men på grund av de höga byggkostnaderna blev tornet obyggt.

Kaféet skulle vara igång redan sommaren 2022, men tidtabellen drog ut och man började inte leta efter en kaféföretagare förrän på hösten.

Nu är också sommaren 2023:s kaféverksamhet i fara om man inte hittar en företagare.

– Jag hoppas verkligen att vi hittar en företagare. Staden gör allt och kommer att stödja den som försöker. I närheten finns ingen annan motsvarande försäljning som skulle försämra företagarens framgång.

sisäkuvaa onkilahden kioskista
Bildtext Insidan av kaféutrymmena i Metviken.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Roininen misstänker att företagarna är fundersamma över vintersäsongens försäljning. Men hon säger att man planerar en upplyst skridskobana.

– Det finns säkert en försäljningsnisch bara någon vågar öppna ett kafé.

Enligt Roininen har också de som besöker parken frågat efter ett kafé.

– Det här kommit mycket frågor, så det finns ett behov av ett kafé med serviceutrymmen.

Roininen säger att kaféet kan ha stängt under årets lugnare perioder och att bara en kiosk skulle vara öppen då.

– Jag föreställer mig att man kunde hyra ut skateboardar, skotrar och hjälmar. I kaféet kunde man sälja olika semlor, glass och annat. På vintern kunde man grilla utomhus och köpa varm choklad. Här finns många möjligheter, säger Roininen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas text Upouusiin kahvilatiloihin ei ole löytynyt yrittäjää Vaasan Onkilahdessa – pahimmassa tapauksessa tänä kesänä ei puistossa myydä jäätelöä” skriven av Sebu Björklund.