Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö fullmäktige sade ja till solenergi – utan omröstning

Solpaneler och en sol som lyser på dem från en klarblå himmel.
Bildtext Hangö stad öppnar nu upp för solenergi i stor skala.
Bild: Ville Kinnunen / Yle

Efter drygt ett halvt år av justeringar och finslipningar i stadsstyrelsen, har Hangö fullmäktige nu godkänt markarrendeavtalet för solenergiparken på Östra industriområdet.

Ärendet var det första på tisdagens fullmäktigemöte (16.5) och det tog en dryg timme innan fullmäktigeordförande Aila Pääkkö (SDP) kunde klubba igenom beslutet.

I själva verket fick hon ta ett steg tillbaka och öppna för diskussion på nytt, efter att representanter för solenergibolaget Better Energy presenterat planerna och svarat på fullmäktigeledamöternas frågor.

– Jag trodde vi redan fört diskussionen och att vi var redo att godkänna styrelsens förslag sade hon.

Behov att utvärdera processen

De Obundnas Rolf Nyström ville för egen del remittera ärendet, men ingen understödde hans förslag.

Däremot följde en livlig men nyanserad diskussion kring det här avtalet som för Hangö innebär en helt ny typ av verksamhet i större skala. Också själva avtalet har bjudit på nya utmaningar i form av juridik och förhandlingskultur.

Både stadsdirektör Denis Strandell och kanslichef Lasse Tallqvist noterade att det inte finns någon standardmodell för arrendeavtal och att ett avtal för en industriell anläggning inte kan utformas lika som för ett markarrendeavtal för ett egnamhemshus.

Området som det danska bolaget får arrendera är cirka 50 hektar stort.