Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europarådets toppmöte i Reykjavik avslutas i dag – de europeiska ledarna vill ställa Ryssland till svars för anfallskriget

Uppdaterad 17.05.2023 10:37.
President Niinistö brevid Frankrikes president Emmanuel Macron bland de europeiska ledarna under toppmötets öppningssession på tisdag kväll.
Bildtext President Niinistö bredvid Frankrikes president Emmanuel Macron bland de europeiska ledarna under toppmötets öppningssession på tisdag kväll.
Bild: Lehtikuva

Europarådet är överens om att inrätta ett internationellt skaderegister för att kunna ställa Ryssland till svars för anfallskrigets följder. Mötet i Reykjavik är bara det fjärde toppmötet sedan organisationen grundades 1949.

Då ledarna för 46 europeiska länder samlades i Islands huvudstad Reykjavik på tisdag kväll var det Rysslands anfallskrig mot Ukraina som låg i fokus.

Det är Ukrainakriget som är anledningen till att Europarådet samlats till sitt fjärde toppmöte sedan organisationen grundades 1949. Det här är Europarådets första toppmöte på 18 år.

Ryssland fick sparken från Europarådet efter att ha inlett anfallskriget mot Ukraina i fjol och Ryssland är det enda landet som någonsin sparkats ut ur Europarådet.

Syftet med det här toppmötet är att förbättra Europarådets verksamhet mot bakgrund av de nya hoten mot mänskliga rättigheter och demokrati, och att stärka stödet för Ukraina, enligt Finlands ständiga representation vid Europarådet.

Internationellt register över skadorna av kriget grundas i Haag

Då toppmötet inleddes i går kväll så var en av de viktigaste punkterna upprättandet av ett internationellt skaderegister för de mänskliga och materiella skador som Ukrainakriget orsakar.

Enligt Finlands ständiga representation vid Europarådet är avtalet om det här registret redan klart och det ska upprättas i Haag, i Nederländerna.

Europarådet hoppas att det här internationella skaderegistret ska få stor betydelse i framtiden då det grundats en kompensationsmekanism och då Ryssland ska börja ställas till svars för skador som orsakats av kriget efter den 24 februari 2022 och som en följd av Rysslands kränkningar av internationell rätt.

Det här registret i sig garanterar förstås inga kompensationer, men tanken är att de ersättningsbeslut som fattas i framtiden ska basera sig på så tillförlitliga uppgifter som möjligt, uppger Europarådet.

Europarådet är ju en organisation för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatlighet och anser sig vara välrustad för att koordinera det rättsliga stödet till Ukraina.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz promenerar med sin delegation på Island.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz promenerar med sin delegation i regnet vid ankomsten till toppmötet i Reykjavik den 16 maj 2023.
Bild: Alastair Grant / AFP

President Niinistö talar på onsdag

Under mötet i Reykjavik får de europeiska ledarna förstås också tillfälle till inofficiella möten. Åtminstone enligt nyhetsbyrån TT väntas en del av mötena handla om Ukrainas önskemål om moderna stridsflyg.

Det rapporterades redan i går kväll att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Nederländernas premiärminister Mark Rutte kommit överens om att skapa ”en internationell koalition” för att förse Ukraina med F 16-stridsflyg och pilotträning.

Fortsatta diskussioner om den typen av samarbete förs sannolikt bakom kulisserna i Reykjavik.

Vad gäller den officiella delen av mötet så hålls mötets allmänna debatt på onsdagen och där håller president Sauli Niinistö Finlands nationella anförande.

Källor: Europarådet, AP, TT, AFP