Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svea hovrätt: Livstid för huvudmisstänkte ”spionbrodern”

Uppdaterad 25.05.2023 15:09.
En manshand håller isär spjälorna i en persienn så att man kan kika ut genom fönstret.
Bildtext Bröderna ska ha gömt både pengar och uppgifter om sin verksamhet i sina hem.
Bild: Mostphotos

Hovrätten höll fast vid tingsrättens livstidsdom för den huvudmisstänkte i fallet med de två så kallade spionbröderna i Sverige. Fallet har beskrivits som det allvarligaste någonsin i Sverige.

Kontanter som göms i skolådor eller läggs ut på vardagliga inköp som dammsugare och hämtmat till familjen. Sådana ingredienser är delar i den smått osannolika historien om de två så kallade spionbröderna, som sannolikt nådde sin juridiska slutpunkt på torsdagen vid Svea hovrätt.

Den iranskbördiga Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för att ha lämnat ut hemliga uppgifter till ryska underrättelsetjänsten GRU.

Hovrätten fastställde alltså tingsrättens tidigare dom mot Peyman Kia.

– Det är fråga om utomordentligt allvarlig brottslighet. Av det skälet menar vi att någon annan påföljd än livstids fängelse för den äldre brodern inte kunde komma i fråga, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

Domen meddelades en vecka senare än planerat, efter att Peyman Kias lillebror Payam Kia i sista stund drog tillbaka sin överklagan till hovrätten och nöjde sig med tingsrättens dom mot honom.

Den yngre brodern Kia fick nio år och tio månaders fängelse i tingsrätten.

Nu var det alltså bara den äldre och huvudmisstänkte brodern Peyman som fick sin hovrättsdom. Tingsrätten hade dömt honom till livstids fängelse för grovt spioneri.

I tingsrätten förnekade bröderna att det gjort sig skyldiga till brott men under hovrättsbehandlingen erkände den huvudmisstänkte äldre brodern sin skuld delvis.

Enligt Peyman Kia lämnade han påhittade uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten och motivet ska ha varit pengar.

Jobbade inom säkerhetsapparaten

Fallet har beskrivit som det allvarligaste i svensk spionhistoria.

Den huvudmisstänkte har en bakgrund inom både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten i Sverige. Han arbetade vid Säpo och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten åren 2007-2015.

Eftersom mycket av rättegångsmaterialet är hemligstämplat är det svårt att veta exakt vad bröderna tillsammans överlämnade till Ryssland.

Av den äldre broderns anställningar och de hårda domarna kan man ändå dra slutsatsen att det rör sig om material som på allvar kan skada Sverige.

Peyman Kia ska ha skaffat omkring 90 dokument och den yngre brodern Payam ska ha haft att göra med 65 av dokumenten.

Enligt rätten ska hälften av de här dokumenten faktiskt ha sålts till GRU.

Det hela ska ha gått till så att den äldre brodern fotograferade hemliga dokument som han sedan flyttade över till en privat dator.

Lillebrodern ska ha agerat kontaktlänk till ryssarna och haft hand om själva transaktionerna.

Stora kontantsummor, skumma förklaringar

Det var hösten 2021 som den äldre brodern greps vid ett tillslag.

I husrannsakan hittades krypteringsprogram och spår av externa lagringsenheter vid datorn. Rätten trodde inte på Payman Kias förklaringar om att han behövt krypteringen för att skydda privata filer.

Annat som väckte myndigheternas misstankar var de stora summor kontanter som bröderna hanterade.

Pengar ska ha hittats i skolådor och anmärkningsvärt stora summor har även lagts ut på restaurangbesök, hämtmat, bilservice och annat som vid en första anblick kan te sig alldagligt och oskyldigt.

I dagens Sverige är det ändå väldigt ovanligt att folk använder sig av kontanter och speciellt ska växlingen av stora summor kontanter samt de omfattande kontantinsättningar som härrör sig till fallet ha väckt misstankar.

Under ett par års tid gjorde den huvudmisstänkte kontantinsättningar på 134 000 kronor till både sitt eget konto och det konto som han delar med sin fru.

Även här var förklaringarna fantasifulla. Pengarna ska ha behövts för att påvisa att man haft tillräckliga tillgångar för ansökan om medborgarskap i Kanada. Summorna ska också ha behövts för en badrumsrenovering och för ett bröllop, som visserligen hade ordnats sju år tidigare.

Fallet har väckt frågor om vem som kan arbeta inom säkerhetssystemet, vem som får tillgång till vilken information inom systemet och varför inga varningsklockor ringde tidigare om brödernas verksamhet.