Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos tågresenärer får nöja sig med minimal service – Logomobron blir tillfällig tågstation

Uppdaterad 17.05.2023 15:07.
Logomobron
Bildtext De nya perrongerna kommer att finnas på avsnittet mellan Brahegatan och Formansgatan, och passagerarna ska ta sig till perrongerna från Logomobron.
Bild: Arash Matin / Yle

Det är ännu oklart hur Åbo centralstations tjänster ska förverkligas i Logomobron. Enligt Trafiksledsverket kommer bron fungera som väntsal i någon månad, med passagerarservice nära bron.

I samband med att bangården vid Åbo centralstation förnyas, kommer perrongerna flytta från centralstationen. De nya perrongerna kommer att finnas på avsnittet mellan Brahegatan och Formansgatan, och passagerarna ska ta sig till perrongerna från Logomobron.

Logombron kommer att fungera som tillfällig tågstation. Då kan man vänta på tåget inne i bron eller under skyddstaken på perrongerna.

– Vi utreder ännu hur det ska fungera. Vi talar om en tillfällig lösning. Jag hoppas bron fungerar som väntlokal i endast några månader, säger Trafikledsverket projektchef Erkki Mäkelä.

Visionsbild av logomobron.
Bildtext Enligt Trafikledsverket kommer man börja bygga grunden för hissarna, trapporna och perrongerna i sommar. Visionsbilden illustrerar hur de nya delarna kan se ut.
Bild: Åbo stad/ VR Track Oy, Lighting Design Collective ja Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

I framtiden får passagerarna vänta på tågen i det nya resecentrumet som planeras byggas vid Aningaisbron. Målet är att resecentret ska bli klart 2029, men innan det får passagerarna nöja sig med minimal service under de tillfälliga arrangemangen i Logomobron.

– Vi försöker få till lösningar som vi kan leva med. Lite kan det givetvis störa verksamheten.

Mäkelä hoppas att tågen kommer att vara i tid vid perrongerna så att passagerarna slipper vänta i Logomobron som kan vara kall och hal under vintern.

De nya perrongerna tas i bruk stegvis, de första i juli 2024 och resten i oktober 2025. Tågtrafiken från Tammerfors anlöper till de nya perrongerna i juli 2024, och tågen från Helsingfors i slutet av år 2024.

Senast i slutet av året kommer passagerarna ha fungerande service vid perrongerna, lovar Trafikledsverket.

Satsning på tillgänglighet och säkerhet

Enligt Erkki Mäkelä kommer säkerheten vid bangården förbättras märkbart då passagerarna inte längre tar sig till perrongerna över spåren utan via Logomobron. Området ska också få fler staket så att det inte går att gena över spåren.

De nya perrongerna ska vara mer tillgängliga än de nuvarande. Bland annat ska perrongerna bli högre så att det är lättare att ta sig in i tågen, och trapporna och hissarna är anpassade för synskadade.

Logomobron ska få tre nya hissar och trappor som passagerarna kan ta sig ner till perrongerna.

Artiklen har 17.5.2023 klockan 15.07 ändrats. Trafikledsverket preciserar i ett pressmeddelande 17.5.2023 att någon service inte kommer att placeras på Logomobron, utan i dess omedelbara närhet. Man diskuterar och funderar fortfarande på var och hur väntsalen förverkligas.

Artikeln är en bearbetning av artikeln Turun junamatkustajille alkuun luvassa vain minimitason palvelut – järjestelyjen yksityiskohtia vasta kaavaillaan av Soila Ojanen, publicerad 16.5.2023.

Diskussion om artikeln