Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rättegången om gatugänget i Östra Helsingfors fortsätter – det här har skett hittills

En byggnad där Helsingfors tingsrätt finns.
Bildtext Brottshärvan om gatuvåldsbrotten i Nordsjö behandlas i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Silja Viitala / Yle

Den åtalade 24-åriga mannen nekar till brotten. Försvaret ser att det i själva verket är den åtalade som utsatts för hetsjakt, istället för offret som åklagaren hävdar.

Rättegången för de misstänkta gatuvåldsbrotten i Nordsjö inleddes förra veckan den 9 maj. Ett tjugotal personer står åtalade för bland annat dråpförsök, grova former av narkotikabrott, rån, utpressning och förberedelse av brott mot liv och hälsa.

En 24-årig man misstänks vara ledare för gatugänget.

På onsdag morgon behandlades det misstänkta försöket till grov utpressning i Helsingfors tingsrätt. Enligt åklagaren försökte gatugängets ledare förra året utpressa offret på påhittade skulder. Först utkrävdes offret på 20 000 och senare på 15 000 euro.

Den åtalade nekar till att ha gjort sig skyldig till utpressning.

Försvaret: Den åtalade är den som utsatts för hetsjakt

Enligt åklagaren hotade mannen offret flera gånger, hotade att mörda offret, bränna upp offrets familj och våldta offrets familjemedlem. Det är enligt åklagaren fråga om en hetsjakt mot offren.

Den åtalade nekar också att ha gjort sig skyldig till hotande. Enligt mannen är skulderna inte påhittade. Försvaret ser att åtalen består av vaga påståenden och att det i själva verket är den åtalade som utsätts för hetsjakt.

Åtalad också för försök till dråp

Förra veckan behandlades skjutningen som skedde i Nordsjö år 2021. Den 24-åriga mannen och två andra män står åtalade för försök till dråp.

Enligt åklagaren var det den 24-åriga mannen som sköt offret. Alla åtalade nekar till brottet och all involvering med skjutningen.

Brottshärvan omfattar allt som allt 18 personer och rättegången fortsätter till början av juni.

Bild av texten ovanför ingången till Helsingfors tingsrätt.

Åklagaren: Det misstänkta gatugänget i Nordsjö hotar vittnen och förnekar gängets existens

I ett par år har ett gatugäng som bedriver droghandel och våldsam indrivning av skulder varit verksamt i Nordsjö i Helsingfors. Gatugängets symboler och misstänkta brott syns i musikvideor, misstänker polisen.