Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förödande översvämningar i norra Italien – helgens Formel 1 ställs in

Uppdaterad 17.05.2023 15:52.
Människor evakueras med helikopter i Italien - Spela upp på Arenan

Minst fem människor har omkommit och tusentals har evakuerats från sina hem i samband med förödande översvämningar i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Flera personer saknas, och människor räddas med helikopter.

Flodbanker är helt översvämmade i Romagna, den östra delen av regionen som vetter mot Adriatiska havet. Människor i städer som Cesena har tvingats klättra upp på taket på sina byggnader där brandmän har räddat dem med helikoptrar eller gummibåtar.

Också Ravenna har varit hårt drabbat.

Väderrelaterade katastrofer har ökat i Italien. Den kraftiga nederbörden i Emilia-Romagna följer på en svår torka som drabbat Italien i många veckor. Torkan har minskat markens förmåga att absorbera vatten och har därför förvärrat effekterna av översvämningarna.

Översvämningar i Italien - Spela upp på Arenan

Kraftiga regn i flera dagars tid har vräkt ner över både norra Italien och Balkan. Regnen har förorsakat våldsamma översvämningar, jordskred och evakueringar också i Kroatien, Bosnien och Slovenien.

Folk uppmanas att flytta till övre våningarna i sina hem och undvika låglänta områden och flodstränder. Floder av blöt lera har rasat in i källare och butiker.

Broar och gator har stängts för trafik. El- och telefonförbindelser har avbrutits på många håll.

Myndigheterna varnar för att översvämningarna kan förvärras ytterligare.

En översvämmad gata i Cesena i Italien.
Bildtext Läget i Cesena just nu.
Bild: Lehtikuva

Formel 1 i helgen ställs in

Formel 1-tävlingen i Emilia Romagna kommer inte att ordnas under helgen på grund av det extrema vädret, meddelar arrangörerna.

”Beslutet har fattats eftersom det inte är möjligt att på ett säkert sätt ordna evenemanget för våra fans, lagen och vår personal. Det enda rätta och ansvarsfulla att göra – med tanke på den situation som städerna i regionen står inför – är att ställa in tävlingen”, säger arrangörerna.

Källa: Reuters