Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rysk oligark lämnade efter sig lägenheter i uselt skick – Hangö stad funderar vad man ska göra med husen i Lappvik

Ett flervåningshus i Lappvik som kallas för oligarkhus. På bilden syns en bil där invånare håller på att sätta saker i då de ska flytta.
Bildtext Ett tjugotal av 63 bostäder är nu uthyrda i så kallade oligarkhusen i Lappvik i Hangö. Numera ägs de av Hangö stad.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Hangö tog hösten 2022 över ett flervåningshus med 63 lägenheter i Lappvik. Nya invånare har flyttat in i husen och staden tror att efterfrågan kommer att växa.

Stadsstyrelsen i Hangö beslöt i september 2022 att ta över äganderätten i Asunto Oy Lappohjan Vuokratalot. Husbolaget ägdes tidigare av den ryske oligarken Boris Rotenberg.

Invånarna kunde inte betala hyran efter att ekonomiska sanktioner slagit till mot Rotenberg på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

Hangö stad har nu tillsatt en ny styrelse i husbolaget och anställt en gårdskarl. Det har varit en hel del arbete då husbolaget till exempel inte gjort ett bokslut på flera år.

En pärla i Lappvik

Stadsdirektör Denis Strandell är ordförande för husbolaget och visar gärna flervåningshusen.

– Det här stället är en pärla.

Mihhail Dartsavili är fortfarande gårdskarl och nu har han också fått den lön som tidigare inte betalades ut åt honom.

– Det är på väg åt rätt håll, men det finns mycket att göra i husen, säger han.

Gårdskarl Mihhail Dartsasvili utanför våningshuse i Lappvik i Hangö.
Bildtext Nu får gårdskarlen Mihhail Dartsavili sin lön. Arkivbild.
Bild: Paula Tiainen / Yle

De två trevåningshusen byggdes på 1960-talet och skulle kunna finnas var som helst. De här är däremot byggda i en tallskog, nära havsstranden, hundra kilometer väster om Helsingfors.

Husen byggdes för industriarbetare. Men rörtillverkaren SSAB har flyttat bort och stålföretaget FN-Steel har upphört med verksamheten i Lappvik och lägenheterna har mer eller mindre stått tomma sedan dess.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell står utanför ett våningshus i Lappvik i Hangö.
Bildtext Husen i Lappvik skulle ha blivit förstörda om Hangö stad inte hade trätt in och till exempel betalat elen, säger stadsdirektör Denis Strandell.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Oligarken Boris Rotenberg som har både finskt och ryskt medborgarskap har ägt husen sedan 2004. I husen har det också bott asylsökande och Försvarsmaktens personal.

Nu har Hangö stad gjort upp nya hyreskontrakt med invånarna och läget har normaliserats.

Merja Karhunen berättar per telefon för Yle att invånarna är lättade.

– Det som ännu är oklart är till exempel vem som bestämmer vad som repareras eller inte.

Merja Karhunen bor i de så kallade oligarkhusen i Lappvik.
Bildtext Hösten 2022 var Merja Karhunen stressad över situationen för invånarna i de så kallade oligarkhusen i Lappvik. Nu har situationen lugnat sig och vardagen rullar på. Arkivbild.
Bild: Paula Tiainen / Yle

För ett halvt år sedan var 13 lägenheter uthyrda. Nu är ett tjugotal av de 63 bostäderna uthyrda.

Bostädernas skick varierar drastiskt. En del bostäder är renoverade och ingen har ännu bott i dem. Andra behöver en ordentlig renovering.

– En del bostäder ser ut som om en bomb skulle ha exploderat i dem, beskriver Mihhail Dartsavili.

Hybridmodell möjlig i Lappvik

Denis Strandell tror att alla lägenheter kommer att hyras ut eftersom det kommer ny verksamhet till Lappvik i rask takt.

Våren 2022 köpte båtföretagen Marine Alutech och Nylunds Boathouse SSAB:s fastighet i Lappvik. Gränsbevakningen har också etablerat en ny bas i hamnområdet. Det här innebär att det skapas omkring 200 nya jobb i Lappvik inom de närmaste åren.

Hangö stad kan tänka sig att sälja en del lägenheter om det finns efterfrågan, säger stadsdirektör Denis Strandell.

– Allt är möjligt, vi har ännu inte gjort långsiktiga planer. Kanske det blir frågan om en hybridmodell där en del lägenheter säljs och andra blir kvar som stadens hyresbostäder. Då skulle man inte behöva renovera de sämre bostäderna med skattepengar.

En övergiven bakbänk från en bil utanför trappuppgången i ett så kallat oligarkhus i Lappvik i Hangö.
Bildtext Någon har inte behövt bakbänken i bilen och lämnat den utanför en av trappgångarna i Lappvik.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Invånarna kunde inte betala sin hyra på ett år, men staden kräver inte hyran av dem.

En del invånare har flyttat på grund av det osäkra läget. Det skulle vara omöjligt att börja jaga efter dem för att få deras obetalda hyror, anser Strandell.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Paula Tiainens artikel Venäläismiljardööri jätti jälkeensä koteja, jotka ovat kuin pommin jäljiltä – kaupunki arpoo, mitä niille nyt tekisi

Diskussion om artikeln