Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Framtiden på Kimitoön består av kärnkraftverk och gående hus

En uppstoppad mås med stora gula skidglasögon finns utställd på ett bord.
Bildtext Ungdomar ser på framtiden på Kimitoön med färska ögon.
Bild: Kristiina Tiainen / Sagalund

Om ungdomarna får bestämma kommer Dalsbruk i framtiden att vara övergivet, och en ny stad, Nya Dalsbruk, har grundats. Energifrågor är viktiga och därför finns ett kärnkraftverk på Kimitoön.

Elever från tre skolor, och deltagare i en sportlovsworkshop besökte Sagalunds museum och bekantade sig först med historia och historier från förr. Skoleleverna kom från Amosparkens skola och Kemiönsaaren keskuskoulu i Kimitoön samt från Sirkkulan koulu i Salo.

Via dagens verklighet har de tillsammans med fyra konstpedagoger stigit in i en tidsmaskin och utvecklat sina egna funderingar och idéer om framtiden.

”Det är viktigt att komma ihåg att barnen har rätt att uttrycka sina åsikter och påverka redan här och nu”, säger projektkoordinator Kristiina Tiainen från Sagalund.

På museet öppnades på onsdagen utställningen Godisgröt och gående hus. Där visas kartor över det nya Kimitoön, liksom tankar om hur maten och husen ser ut i framtiden, men också om sådant som inte ska förändras, som att alla ska ha en familj.

I projektet ville museet utveckla metoder för hur barn kan göra sig hörda. Studier visar att kreativitetsutbildning, konst och kultur spelar en viktig roll för att uppfostra framtida förändringsmakare.

De fyra konstnärerna och konstpedagogerna representerade olika fält: bildkonstnär Sara Ilveskorpi, bildkonstnär Heidi Lunabba, dockteaterkonstnär Roosa Halme och teaterpedagog Henni Kiri.

Pappersmoln med texterna "Vi vill inte ha krig" och "Vi vill ha varmt" hänger från taket i ett stort rum, där fem barn står vid dörren ut.
Bildtext På vernissagen och på utställningen berättade ungdomarna om både sådant de vill ha och sådant de inte vill ha i framtiden.
Bild: Kristiina Tiainen / Sagalund

”Nya metoder behövs för att lära ut framtida färdigheter, såsom samskapande eller framtidskunnighet. Sådant ville vi prova på att göra på ett museum med det här projektet”, säger Tiainen.

Sagalunds museichef John Björkman anser att museer är särskilt bra ställen att reflektera över framtiden eftersom museer färdigt erbjuder ett långt tidsperspektiv.

Utställningen på Sagalund i Kimito kommer att vara öppen i fyra månader, 17.5–17.9.2023, då museet har öppet. Besökarna får också själva stiga in i tidsmaskinen och fundera på sina egna framtidstankar.