Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Karnevalstämning i Karis då BK-46 säkrade avgörande final på lördag – Tamminen uppskickad på läktaren: ”Nästan väntat på den där smällen”

Sebastian Säkkinen kastar en boll.
Bildtext Sebastian Säkkinen hamnade i blickfånget då han var involverad i situationen då Teemu Tamminen tog rött kort.
Bild: Handbollsförbundet

BK-46 brottade ner favoriten på nytt, Karispubliken vrålade av glädje. Finalserien lever efter en ny explosion. ”Inget stoppar oss här”, säger hjälten Mikael Heinonen.

Handbollssäsongen är ett avslutat kapitel i BK-46:s hemmahall. Publiken i Karis kunde verkligen inte ha bett om mer.

Ljudet studsade som en stenhårt pumpad boll mellan väggarna då BK-46 såg till att finalserien går vidare till en femte och helt avgörande match på lördag. För andra gången på en vecka sköljde den rödvita vågen över Cocks.

– Vilket otroligt tryck, som en riktig häxkittel. Det är jätteroligt att spela här som hemmalag. Med deras stöd stoppar inget oss här, säger Mikael Heinonen efter 36–29-segern.

I Heinonen hittar BK-46 också sin enskilt största anledning till att det blir en sista uppgörelse på lördag. Han noterades för runt tjugo räddningar och tog avslut i exakt rätt lägen för att BK-46 skulle rycka.

– Det gick väl skapligt, säger målvaktshjälten med ett leende.

– Vi har hittat samarbetet i försvaret och nu kom resultatet. När vi får räddningar så kan vi ställa om och då är vi svårstoppade. Laget som har matchens bästa målvakt vinner ofta.

Cocks svar på hemmamuren i målet?

– Äh, vi kastade illa. Om vi hade avslutat som vi gjorde i Riihimäki hade vi absolut passerat honom. Nu gjorde vi det svårt för oss direkt då vi låg under med 0–4. Det här var deras dag, säger Teemu Tamminen.

Domarna gav rött kort

Tamminen har en förmåga att reta gallfeber på många. Onsdagens match var inget undantag.

I mitten av andra halvlek såg Cocks-kaptenen rött till hemmapublikens förtjusning. Sebastian Säkkinen var på väg att ta ett kantavslut och då satte Tamminen ner foten precis där Säkkinen skulle hoppa upp.

– Ingen tvekan om domslutet, konstaterar domarduon.

Tamminen ville inte kommentera sitt tilltag.

– Jag har nästan väntat på att den där smällen ska komma. Teemu har en del trix som han håller på med. Det var skönt att se domarna våga ge rött kort åt honom, säger Säkkinen.

Senast då bortalagets kapten tvingades bänka sig på läktaren var det kört för Cocks. BK-46 klev ifrån till en storseger.

– Alla var medvetna om att vi hade kniven mot strupen. Vi startade urstarkt och presterade en superb laginsats. Alla spelade väldigt bra. Nu kom ett bevis för att vi inte behöver arton mål av Nico. I dag trodde alla på att målen kommer – även de som byttes in hade fin utdelning, säger tränaren Andreas Rönnberg.

”Alla till Riihimäki”

Rönnberg medger att han har lärt sig under finalseriens gång. Med fem stenhårda matcher på två veckor går det inte att matcha lagets två nyckelspelare Nico Rönnberg och Jac Karlsson i sextio minuter.

– Matcherna är långa, vi har en lite tunnare trupp och de är mer fysiska. Vi behöver använda de spelare som vi har.

Nico Rönnberg uppvaktas av motståndare.
Bildtext Nico Rönnberg fick avlastning framåt.
Bild: Handbollsförbundet

Finalserien kulminerar i Riihimäki och BK-46 har inte lyckats vinna där på hela säsongen. Tamminen konstaterar leende att det enda som behöver justeras från onsdagens match är resultatet.

– Det enda säkra är att säsongen tar slut. Vi går för guldet och Riihimäkiborna kommer garanterat.

BK-46 skickar en hälsning till sina supportar: Alla till Riihimäki på lördag.

– Vi vill plocka hem pokalen till Karis på nytt. Jag utgår från att många kommer. Publiken är vår åttonde spelare, säger Heinonen.

– Karis är överlägsen huvudstad för handboll i Finland. Ingen annan plats är ens nära, och de får nog öppna andra långsidan på lördag. De som har varit på våra bortamatcher tidigare i slutspelet får ta med sig sina kompisar och så fyller vi arenan i Riihimäki, säger Säkkinen.

FM-ligan i handboll

Final 4/5:

BK-46–Cocks 36–29 (19–16)

BK-46: Nico Rönnberg 6, Miska Henriksson 6, Sebastian Säkkinen 5, Robin Sjöman 4, Oliver Nordlund 4, Janne Korpimäki 4, Ihor Skyba 3, Jac Karlsson 3, Linus Sjöman 1.

Cocks: Edson Imare 7, Luka Brkljacic 6, Teemu Tamminen 4, Teimuraz Orjonikidze 3, Nuno Martins Afonso Santos 3, Pavel Duda 3, Davor Basaric 2, Dmitrii Kholmov 1.

Publik: 1106.

2–2 i matcher. Den femte finalen spelas i Riihimäki på lördag.

Diskussion om artikeln