Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart hundraårig flygklubb är en språngbräda för nya piloter: “Om några år hoppas jag vara kapten på ett stort flygbolag”

Kvinna i grön flygoverall inspekterar ultralätt flygplan
Bildtext Emilia Holm är nybakad student och siktar nu på pilotubildning i Skellefteå. På torsdag är hon fuktionär på flygardagen vid Karleby-Jakobstad flygfält.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Gamlakarleby Flygklubb visar upp både plan och verksamhet på Kristi himmelsfärdsdag. Både klubben och intresset för flygandet stärks av samarbetet med Kronoby gymnasium.

På torsdag ordnas den traditionella flygardagen av Gamlakarleby Flygklubb igen efter en paus. Klubben har lyckats rekrytera nya medlemmar och även agera språngbräda för blivande proffspiloter.

Den snart hundraåriga flygarklubben är livskraftig och mångsidig. Det märks då medlemmarna sluter upp för att ställa i ordning för den traditionella flygardagen som vanligen ordnas på Kristi himmelsfärdsdag.

På årets program står allt från flyguppvisning och fallskärmshoppning till modellplan och publikflygningar. Aktiviteten kring Karleby–Jakobstad flygfält är på topp då föreningen har ett uppsving, delvis tack vare ett intensivt samarbete med flyglinjen på Kronoby gymnasium. Flera av de tidigare eleverna står nu i beråd att satsa på flygande som profession.

En av dom är Ludwig Storbjörk som är hobbypilot och klubbmedlem i Gamlakarleby Flygklubb.

Man i mörk klädsel sitter i flygplan
Bildtext Intresset för att flyga är starkt i Kronoby – framför allt tack vare ett gott samarbete med flyglinjen vid det lokala gymnasiet.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Han sitter vant bakom spakarna i en Cessna 172, då han är den av medlemmarna som samlat näst mest flygtimmar under det senaste året. Han är en flygentusiast av rang. Så pass, att han nästa vecka styr kosan västerut för pilotstudier i Skellefteå med målsättning att bli proffspilot efter en 18 månaders utbildning.

Men innan dess ska han och flygklubben ordna den traditionella flygardagen som hålls på Kristi himmelsfärdsdag efter några års paus.

– Vi visar upp verksamheten, våra plan och får besök av Green Flight Academy från Sverige, alltså en flygskola. Idén är att väcka mer flygintresse hos folk, säger Ludwig Storbjörk.

Tack vare ett intensivt samarbete med Kronoby gymnasium och deras flyglinje har klubben också fått mera verksamhet, då man samarbetar kring utbildningen.

En man i mörk klädsel spolar av ett flygplan med högtryckstvätt
Bildtext Allt ska ställas i ordning inför flygardagen, då det ordnas allt från fallskärmshoppning till publikflygningar.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Flera blivande piloter

En nybakad student från flyglinjen är Emilia Holm, som till hösten inleder sina pilotstudier i Skellefteå. Att få grunden i flygkunnandet genom gymnasiestudierna och flygklubben var en utmärkt start på flygkarriären.

– Man har fått lära sig alla grunderna och få praktisk erfarenhet och även i pilotutbildningen inleder man med småplan, så det ger en väldigt bra grund, säger Holm.

Hon blev övertygad om sitt framtida yrke redan som barn efter sin första flygresa. Som tonåring sökte hon sig sedan till Kronoby gymnasium för att förutom studentexamen också få pilotcertifikat.

Profilfoto av kinna i grön flygoverall
Bildtext Flygintresset bet Emilia Holm redan som åttaåring, då hon flög första gången. Om något år hoppas hon flyga fullstora passagerarplan.
Bild: Kim Blåfield / Yle

– Det var en helt otrolig känsla första gången då instruktören steg ur planet, och sade att det var fritt fram för mig att få flyga ensam, säger Emilia Holm med en entusiasm.

Efter pilotutbildningen i Skellefteå får hon flyga en allt bredare palett av plan och efter avlagda typskolningar för stora passagerarplan, kan hon också ta värvning för att flyga fullstora plan i reguljärtrafik.

– Min dröm är att bli flygkapten, men först får jag bli styrman och efter fortbildning och tillräckligt med flygtimmar kan man bli kapten – det ser jag fram emot, säger Holm.

Det var en otrolig känsla första gången då instruktören sa jag får flyga ensam

Emilia Holm, hobbypilot

Ny teknik gör flygandet renare

Det talas ganska mycket om flygskam nu. Är det här något som har drabbat klubben?

– Den har inte drabbat klubben. Alla förstår att all trafik har utsläpp. Men liksom överallt försöker flygbranschen minska utsläppen. Tekniken utvecklas och bränslen utvecklas och elflygplan kommer allt starkare. Batterierna utvecklas hela tiden så de på sikt blir tillräckligt stora och lätta, säger Storbjörk.

Två män tvättar ett flygplan för hand
Bildtext Mycket sköts med talkokraft inom föreningen nu. Men samarbetet med Finavia är nära, vilket underlättar flygandet inom klubben.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Även om klubbens verksamhet till stor del sköts med talkokrafter finns det ett väletablerat samarbete med Finavia som opererar den kommersiella verksamheten på flygfältet. Att reguljärflygen till Karleby-Jakobstad varit omtvistad har också varit en fråga för flygklubben.

– Inom klubben ser vi förstås positivt på reguljärflygen. Regionen och alla företag häromkring behöver ju dem också. Utan Finavia skulle till exempel vår vinterverksamhet helt försvinna, säger Storbjörk.

Flygklubben är också väldigt aktiv inom flera samhällsupprättande uppdrag, exempelvis med brandspaningar under sommaren, men också letande efter försvunna personer.

Så länge vi har ett fält så har vi en klubb

Ludwig Storbjörk, Gamlakarleby Flygklubb

Klubben – som är den enda tvåspråkiga i landet – fyller 100 om två år. Så hur ser flygverksamheten ut framöver?

– Just nu ser vi ljust på framtiden. Klubben har haft bättre och sämre dagar, men här finns många unga, nya piloter som kommer. Så länge vi har ett fält så har vi en klubb, säger Ludwig Storbjörk.

Flygardagen ordnas torsdagen den 18 maj vid Karleby-Jakobstad flygplats klockan 10–15.

Diskussion om artikeln