Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det är tråkigt att vi byter skola men det känns bra" – snart stänger Särkimo skola för gott

Två flickor i 11-årsåldern står i en skolkorridor och tittar in i kameran.
Bildtext Hanna Sjöberg och Iris Östman skulle gärna se att barnen från Maxmo kom till Särkimo skola i stället, men de tycker att det ska bli roligt med fler elever och nya kompisar.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Särkimo skola i Vörå kommun är inne på upploppet. Det är inte bara snart slut på läsåret utan det är också slut för gott. I vår läggs skolan ner och i höst börjar barnen i stället läsåret i Maxmo kyrkoby skola.

Regnet hänger i luften men vill inte riktigt bryta genom än när Yle Österbotten rullar de sista metrarna uppför backen till Särkimo skola som finns i Maxmo skärgård. Den röda tegelbyggnaden från 1970-talet står naturskönt på en strandtomt.

– Fast jag har kört till Särkimo i ganska många år kan jag ännu tänka när jag kommer upp hit och ser ut över vattnet att wow jag får jobba på den här fina skolgården, säger rektor Malin Pensar i Särkimo skola.

Röd tegelbyggnad från 70-talet, har skylten Särkimo skola.
Bildtext Särkimo skola ligger på en strandtomt i Maxmo skärgård.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

När vi kliver in i skolan hör vi genast barn som sjunger. Det är samtliga 13 elever i årskurserna 4–6 som övar inför Öppet hus som skolan ska hålla den 27 maj. Bland dem hittar vi Hanna Sjöberg och Iris Östman som båda går i årskurs fem.

– Det är tråkigt att vi byter skola, men det känns bra, säger Hanna Sjöberg.

– Jag tycker det skulle vara roligare om de skulle komma hit, men det är roligare att det blir mycket fler elever, säger Iris Östman.

Under vårterminen har eleverna från Särkimo skola besökt Maxmo kyrkoby skola flera gånger. Eleverna från Maxmo har också besökt Särkimo.

Badstrand, ett litet rött båthus till vänster i bild.
Bildtext På somrarna ordnar Folkhälsan simskola på stranden vid Särkimo skola. I augusti brukar eleverna få simma på lektionstid, men i år blir det redan i maj för att de ska hinna innan skolan stängs.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Maxmo kyrkoby skola är redan trångbodd och det här läsåret har förskolan verkat i baracker på skolgården. I höst flyttar förskolan till daghemmet och Hanna Sjöberg och Iris Östman och de övriga eleverna i årskurs sex får flytta in i barackerna.

Båda flickorna gillar de klassrum som de har sett, även om Iris Östman kan tycka att det var lite trångt där man ska lägga sina skor när man kommer in.

Men innan det bär av till den nya skolan ska de njuta av den sista tiden i Särkimo skolan.

– Vi ska till Power park, vi ska paddla kajak och en massa roliga saker, säger Sjöberg.

– Vi ska ha öppet hus så det kommer att vara kul och så ska vi ha strateg en sista gång här på skolan, det är en lek som vi leker på lektion, säger Östman.

Många saker som ska göras sista gången

I år har Särkimo skola 19 elever, nästa läsår skulle elevantalet ligga på 12. När Särkimo skola slås ihop med Maxmo kyrkoby skola blir de tillsammans 75 elever samt 12 vuxna i personalen.

Rektor Malin Pensar har jobbat i Särkimo skola sedan 2008. Från och med i höst kan hon titulera sig rektor för Maxmo kyrkoby skola.

– Det är mycket känslor. Efter sportlovet bläddrade vi i kalendern mars, april, maj och sommarlov så tänkte vi att oj nu måste vi hinna få in allt roligt som vi vill göra här, säger Pensar.

Kvinna i 40-årsåldern står i ett klassrum och tittar in i kameran.
Bildtext Malin Pensar har varit rektor i Särkimo skola i 15 år. I höst blir hon rektor i Maxmo kyrkoby skola.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Det blir många så kallade sista gången.

– Det är med stort vemod, men med tacksamhet och glädje för jag tycker att vi har haft en så fin skola här. Jag är jätteglad över alla år som vi har fått här tillsammans med barnen, personalen och föräldrarna och hela byn, säger Pensar.

Malin Pensar säger att hon medvetet valt att se det positiva och hon ser framemot sammanslagningen. Under vårterminen har de jobbat på att lära känna varandra, både elever och vuxna. Samtidigt blir det en utmaning.

Finns det något som du ser som en nackdel i den här flytten?

– Det är bra att fokusera på det positiva. Det som jag kanske personligen tänker är att vissa barn får en ganska lång skolväg och det tänker jag att kanske är en nackdel.

Lång skolväg blir ännu längre

Det unika jämfört med många andra skolnedläggningar är att beslutet att lägga ned Särkimo skola har gått utan större protester. Lokalpolitikern, föräldern och Särkimobon Leena Nikkari-Östman (SFP) säger att inga protestlistor har samlats in utan i stället har många föräldrar stött en sammanslagning med en större skola. Samtidigt har beslutet fått mogna under en längre tid.

– Barnantalet minskar och det föds inte så hemskt mycket nya barn. Det är kanske annorlunda i sådana byar där man ser någon tillväxt, men tyvärr har det inte varit så för vår del, säger Leena Nikkari-Östman.

Kvinna i 40-50-åldern står i ett klassrum och tittar in i kameran.
Bildtext Leena Nikkari-Östman har sex barn som alla har gått eller går i Särkimo skola. Det är vemodigt samtidigt som hon tror att en större skola är bättre för barn.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Samtidigt har det funnits en politisk vilja att låta skolan fortsätta eftersom avstånden i Maxmo skärgård är så långa. Redan i dag har barnen i Österö lång skolväg till Särkimo skola, i höst blir den vägen ännu längre då de ska till Maxmo kyrkoby skola.

– Jag tycker personligen att det är största nackdelen för barnen den här skolvägen, säger Leena Nikkari-Östman.

I höst får hennes dotter som då börjar på årskurs sex 17 kilometer skolväg i stället för nuvarande 3,8 kilometer. Men samtidigt vill Nikkari-Östman framhålla att en större skola är bättre för barn.

– Jag anser både som förälder och politiker att en för liten skola är inte för bra för barn. Jag väljer att se det positiva, säger Nikkari-Östman.

Oklart vad som sker med skolbyggnaden

Innan beslut om nedläggning fattades höll kommunen flera möten med både lärare och föräldrar i både Särkimo och Maxmo kyrkoby. Ett förslag var att dela upp den nya sammanslagna skolan så att en del klasser finns i Maxmo kyrkoby skola och en del i Särkimo skola, men det fanns inte understöd för det bland föräldrarna i Maxmo.

Det finns planer på att bygga en ny skola i Maxmo centrum, byggstart räknas bli närmare årsskiftet och om allt går vägen ska den nya skolan stå klart tills läsåret börjar i augusti 2025.

En liten amfieteater på en skolgård framför en skolbyggnad i rött tegel byggd på 1970-talet.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

Vad som ska hända med byggnaden Särkimo skola är inte klart. Precis som när beslutet om nedläggning kommer kommunen hålla flera möten med allmänheten om vad man kunde tänkas vilja göra med den gamla skolbyggnaden.

1970 byggdes nuvarande Särkimo skola och samlade då upp barn från nedlagda skolor runtom i Maxmo Skärgård.

– Jag ser att historien upprepar sig, att nu har vi kommit till det att våra barn här i skärgården inte räcker till för Särkimo skola och så bygger vi en ny skola i Maxmo. Jag tänker att nya Maxmo skola blir vår skola och ett startskott, inte slutet, säger Nikkari-Östman.

"Det är tråkigt att vi byter skola men det känns bra" – snart stänger Särkimo skola för gott

5:38

Diskussion om artikeln