Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsledare inte förvånad över branden i lekparken och vädjar till föräldrar: ”Måste ha koll på vad ens barn gör”

Brandskadade lekställningar i en lekpark.
Bild: Anne Teir-Siltanen / Yle

Ungdomsledarna kör runt i kommunen och träffar ungdomar där de är flera gånger i veckan. Men de kan inte träffa alla och alla vill inte träffa dem.

För Julia Nyback, ungdomsledare i Korsholm, kom branden i lekparken inte som någon överraskning.

– Jag är inte förvånad att det hände.

Samtidigt vill hon inte dra alla ungdomar över en kam.

– Det här inte någonting som en stor grupp eller som den stora massan har gjort. Det här är antagligen en liten skara, men tyvärr går det ut över alla och jag tror att konsekvenserna av det här blir att folk blir ganska negativt inställda till ungdomar överlag. Det tycker jag är synd.

I Smedsby finns ungdomsgården Ziti som nu under våren är öppen en gång i månaden. På vintern har ungdomsgården öppet tre dagar i veckan, men Julia Nyback berättar att ungdomarna inte vill sitta inne när vädret blir varmare.

Under vintern har ungdomsgården mellan 40 och 60 besökare på vardagskvällarna och på fredagskvällarna mellan 60 och 80 besökare. Nu på våren har ungdomsgården kring 20 besökare på en kväll, uppger Nyback.

– Det är fint väder och mopederna kommer fram och man sitter kanske hellre ute.

Julia Nyback, ungdomsledare i Korsholm, framför gamla Solf skola.
Bildtext Julia Nyback har jobbat som ungdomsledare i Korsholm i åtta år.
Bild: Joni Kyheröinen / Yle

På våren kommer mopederna fram

Enligt Nyback märks det att ungdomarna är mer ute nu, till exempel har det varit mer nedskräpning runt skolcentrum i Smedsby och mopedernas och bilarnas ljudnivå har diskuterats.

I stället för verksamhet i ungdomsgården åker ungdomsledarna runt i kommunen två kvällar i veckan för att träffa ungdomar. Ungdomsledarna meddelar på sociala medier till vilken del av kommunen de är på väg och ungdomarna meddelar var de är.

– Då far vi dit och bjuder dem på kaffe eller saft och lite godis. Vi talar med dem en stund och sen far vi vidare. Nu i maj har vi träffat mer folk ute på fältarbetet än vad det har varit på Ziti.

Nyback berättar att när ungdomsledarna åkte ut till Vallgrund och Replot för några veckor sedan träffade de 38 ungdomar.

– Vi kan inte vara överallt och Korsholm är en stor kommun och vi råkade vara i Kvevlax den här kvällen.

Nyback säger också att hon inte tror att det finns något som ungdomsledarna skulle ha kunnat göra för att hindra att någon tände eld på lekparken.

Hoppas att föräldrarna tar ansvar

Däremot hoppas hon att föräldrarna skulle ha bättre koll på var deras ungdomar rör sig och bry sig om vad de gör.

Nyback säger att hon har en känsla av att det förekommer lite mer ofog nu än när hon började som ungdomsledare för åtta år sen.

– Kanske coronapandemin gav ungdomarna en viss ensamhetskänsla eller en känsla av att man inte är någon eller att man måste visa upp sig och utmärka sig. Jag tror inte vi har sett effekterna av coronapandemin.

En följd som skadegörelsen kanske får är att ungdomsledarna i sommar kanske rör sig ännu mera i kommunen.

– För vår egen del så antar jag att vi kommer att vara ute på fältet ännu mer och kör tre gånger i veckan den här sommaren och hoppas att någon hittar till oss, säger Nyback.

Motsvarar en mindre skejtpark och pumptrackbana

Alf Rosendahl, grönområdesansvarig vid Korsholms kommun, säger att lekparken nyligen genomgick en renovering och blev klar förra året. Lekställningarna i parken kostade mellan 50 000 och 75 000 euro styck att bygga.

– Jag tippar på att det är ungefär 150 000 euro som brann upp, säger Rosendahl.

Välfärdsområdes direktör Otto Domars tänker på allt som skulle ha kunnat göras för de pengarna.

– 150 000 motsvarar ungefär en mindre skejtpark och pumptrackbana.

Enligt Domars har det diskuterats att skaffa sådana till kommunen.

– Det är klart att den totala potten minskar när man måste bygga upp det som förstörs.

Domars berättar att man just nu håller på att gå igenom förslagen som kommit till den nya invånarbudgeten.

– Där är bland annat många idéer och förslag som just rörde grönområden, att man vill utveckla parkerna. Det fanns till och med ett förslag att man vill ha en park specifikt för ungdomar. Det är klart att man får ta sig en funderare när det här händer, säger Domars.