Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Filmen Stormskärs Maja spelades in också i Åbo – kärleken ett viktigt tema

Janne (Linus Troedsson) och Maja (Amanda Jansson) visar ömhet för varandra genom att ha näsorna mot varandra. Paret är filmat ute och bilden är en stillbild från filminspelningar av filmen Stormskärs Maja.
Bildtext Janne (Linus Troedsson) och Maja (Amanda Jansson) under filminspelningarna av Stormskärs Maja.
Bild: Antti Rastivo/Solarfilms

I flera månader har långfilmen om Stormskärs Maja spelats in både på Åland och i studion i Helsingfors. Nu var det dags att filma en del av filmen på Gamla stortorget i Åbo.

Filmproduktionen är en storproduktion enligt finska mått och spelas in på svenska. Det är de svenska skådespelarna Amanda Jansson och Linus Troedsson som spelar huvudrollerna, alltså Maja och Janne. Filmen har premiär i januari 2024.

Filmen regisseras av Tiina Lymi, som också har skrivit manuset till filmen. Den största överraskningen har vädret stått för. Exempelvis fanns det inte snö, då teamet skulle spela in vinterscenerna.

– Havet, vinden. Det har varit den största utmaningen, säger Lymi.

Skådespelarna Amanda Jansson och Linus Troedsson under inspelningar.
Bildtext Amanda Jansson och Linus Troedsson spelar huvudrollerna i Stormskärs Maja. Här förbereder de sig för intag i Åbo.
Bild: Kamal Afarin / Yle

På onsdagen spelades en marknadsscen in i Åbo. I den här delen av berättelsen har Maja och Janne seglat från Stormskär till Åbo. Den stora mängden människor och livet i Åbo är en främmande värld för Maja, berättar Thomas Forsström, som är marknadsföringsproducent på produktionsbolaget Solar Films.

– Året är 1845 och Maja väntar sitt första barn. Maja ska sälja garn, men det är en utmaning då hon inte är så bra på att skriva och räkna och hon märker att hon borde lära sig det.

Statister och produktionsteam under en filminspelning på Gamla stortorget i Åbo.
Bildtext Många statister behövdes för inspelningen i Åbo. Här övar statisterna och produktionsteamet inför intaget.
Bild: Kamal Afarin / Yle

Filmproduktionen fortsätter på Åland

Efter inspelningarna i Åbo fortsätter produktionsteamet till udden Havsöra i Geta på Åland. Det är Havsöra som fungerar som Stormskäret i filmen. Produktionsteamet har fortfarande många viktiga händelser att spela in, såsom Majas och Jannes bröllop och när barnen kommer till världen, berättar Forsström.

Anni Blomqvists bokserie om Stormskärs Maja och tv-serien från 1970-talet som bygger på böckerna är välbekant för många finländare. Många minns också särskilt väl musiken, som Lasse Mårtenson komponerade till tv-serien.

– Ny musik kommer att komponeras till filmen. Men Lasse Mårtensons musik kommer att finnas med, säger Forsström.

Regissör Tiina Lymi under en filminspelning i Åbo.
Bildtext Tiina Lymi är regissör och manusförfattare till filmen om Stormskärs Maja.
Bild: Kamal Afarin / Yle

Enligt regissör Tiina Lymi finns det ett centralt tema i berättelsen.

– Det är kärleken. När en människa är älskad och accepterad för den hon är. Det bär en människa över svåra tider och händelser.

Diskussion om artikeln