Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sällsynt tillökning på Högholmen – överraskande födsel av myskoxe

Myskoxe-killing stapplar omkring i sin hage.
Bildtext Myskoxekillingen fick ta sina första steg i den stora hagen på Högholmen den här veckan.
Bild: Annika Sorjonen / Korkeasaari

För första gången på tjugo år föddes en myskoxe på Högholmens djurpark. Födseln var oväntad då mammans tjocka päls dolde graviditeten.

En av Högholmens myskoxe-honor födde en killing förra veckan. Mamman kom till Helsingfors från Köln i vintras, medan pappan beskrivs som en genetiskt värdefull hane.

Senast en myskoxe föddes på Högholmen var i början av 2000-talet, berättar kurator Ulla Tuomainen. Och det kan bli fler i framtiden.

– Nu när vi har två honor i flocken för första gången på länge kan vi förvänta oss killingar också i fortsättningen, säger Tuomainen.

Myskoxekillingen ligger på sidan och vilar.
Bildtext Myskoxekillingen har nu fått börja röra sig med övriga flocken. I början var flocken så ivrig över det lilla livet att det utgjorde en hälsofara för killingen.
Bild: Annika Sorjonen / Korkeasaari

En myskoxeunge kallas killing, för trots att djuret ser ut som en släkting till oxen och kon så är det fråga om ett getdjur. Myskoxen är dräktig i nio månader.

Det finns cirka 80 myskoxar i Europas djurparker. Målet är att öka stammen till kring 150 för att upprätthålla en tillräcklig mångfald i genpoolen.

Arten utrotades nästan i början av 1900-talet på grund av jakt men har nu återhämtat sig, mycket tack vare skyddsåtgärder. Den anses inte vara hotad över huvud taget.

I det vilda finns kring 100 000 individer, de flesta i Kanadas arktiska regioner.

Myskoxe med sin killing.
Bildtext Den stolta modern med sin killing. Mamman kom till Finland i vintras från Tyskland.
Bild: Annika Sorjonen / Korkeasaari