Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler verkar glömma att besikta bilen – polisbilens automatiska avläsare plingar till hela tiden

Uppdaterad 01.06.2023 08:30.
En personbil besiktas, bilden tagen underifrån så underredet syns.
Bildtext Numera får man köra med nya bilar i fyra år innan man behöver besikta dem, och bilar yngre än tio år behöver bara besiktas vartannat år.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

Enligt Traficom har sex procent av personbilarna inte besiktats i tid. En orsak kan vara att man inte längre får en automatisk påminnelse om besiktningen. Polisen nickar i alla fall instämmande – obesiktade bilar kommer emot hela tiden.

Transport- och kommunikationsverket Traficoms ledande sakkunniga Teemu Toivanen vet inte med säkerhet om det här är en ökning jämfört med tidigare år, men säger att åtminstone besiktningsföretagen signalerat att det blivit vanligare att folk missat att besikta bilen i tid.

Vad beror det på? Några enkla svar på frågan har Toivanen inte, en tänkbar orsak är att nya bilar numera besiktas så sällan att bilägarna kanske glömmer bort det när det väl är dags.

En annan tänkbar orsak är att vi sedan några år tillbaka gått över till ett rullande system för besiktningar och att bilen därmed inte automatiskt har samma besiktningsmånad varje år. Det rullande systemet innebär att sista besiktningsdatum beror på den senast godkända besiktningen.

– Det kom in önskemål om mera flexibilitet från olika håll. Det här har till exempel gjort det smidigare att besikta bilar som enbart används på sommaren. Tidigare kunde sommarbilarna ha besiktningsdag på vintern och ha hamnat i användningsförbud när sommaren kom, säger Teemu Toivanen.

Nu behöver man inte invänta en specifik månad utan kan besikta bilen vilket datum som helst så länge man gör det i tid. Teemu Toivanen tipsar om att man kan föra sommarbilen till besiktningen innan man sätter den i vinterförvaring för att ha hela nästa sommar på sig innan man behöver besikta den igen.

Polisen fångar så många obesiktigade de hinner

Mikael Appel vid Polisinrättningen i Österbotten kan inte säga om mängden obesiktade bilar har ökat i trafiken.

– Vi upptäcker en hel del obesiktade fordon i trafiken och sådana som har fordonsskatten obetald. Så det här är ingen nyhet för oss, säger Appel.

Polisens arbete underlättas delvis av automation.

– I dagens läge borde precis alla polisbilar ha automatisk registerskyltsavläsning via sina kameror. Och den är kopplad till registret så läser den automatiskt av varenda bil som kommer emot.

Mansperson i polisuniform, i bakgrunden skyltning för Vasa polisstation.
Bildtext Mikael Appel är kommunikationschef vid Polisinrättningen i Österbotten.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Om fordonet är obesiktat eller skatten är obetald, eller om ägaren är efterlyst till exempel, så plingar det till i polisbilens datorsystem. Men sedan är frågan huruvida poliserna har tid att ta itu med alarmet.

– Ofta finns det andra, mer brådskande uppdrag än en obesiktad bil. Inte stannar man bilen för att kolla om en bil är obesiktad, om man är på väg mot en misshandel eller ett brott mot liv, säger Mikael Appel.

Dessutom ger avläsaren utslag av en mängd olika orsaker, och tiden räcker inte till att stanna varenda bil.

– De som kör ute i patrullbilarna brukar säga att det pipar så mycket i datorerna att de inte har en chans att stanna alla bilar som ger utslag. De skulle inte komma framåt då.

Om poliserna stoppar ett fordon på grund av att besiktningen är ogjord plockas registerplåten först bort. Dem får man tillbaka då, eller om, fordonet går igenom besiktningen.

– Sen får man uppmaning att besikta bilen, och ofta blir det också en böteslapp, säger Appel.

Ofta gör poliserna en anmärkning i systemet om att fordonet vars registerplåtar konfiskerats ändå får köra till till exempel besiktningsstationen, eller till polisstationen för att hämta plåtarna då problemen är åtgärdade.

Ibland måste man ändå själv ansöka om rätten till att köra utan registerplåtar. Den ansökningen riktas till besiktningsstationen.

Nya bilar får köras längre

Numera får man köra med nya bilar i fyra år innan man behöver besikta dem, och bilar yngre än tio år behöver bara besiktas vartannat år.

– Om man tänker på alldeles nya bilar är fyra år en ganska lång tid. Tidigare tog det tre år innan det blev dags för den första besiktningen, säger Traficoms Teemu Toivanen.

Det som inte har förändrats är att nästa besiktningsdatum syns i registerutdragets tekniska del.

När bilen godkänts i besiktningen får man alltid ett besiktningsintyg, där man hittar bland annat sista datum för nästa besiktning. Den här informationen hittar man också i Traficoms e-tjänst.

Vad händer om man missat att besikta bilen i tid?

Om bilen inte har blivit besiktad och godkänd i tid försätts den i användningsförbud, vilket innebär att den inte får användas i trafik. Det är ändå tillåtet att köra bilen till besiktningsstationen för en inbokad besiktningstid och hem igen.

– Om man för bilen till besiktning innan tiden gått ut – även om man gör det den allra sista dagen – får man en månad på sig att reparera bilen och komma på efterkontroll.

Men om besiktningstiden gått ut och bilen inte blir godkänd i besiktningen får man ingen extra månad på sig – bilen är fortfarande lika mycket i användningsförbud.

Diskussion om artikeln