Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ifrågasatta Marko Anttila gav svar på tal men medgav att Lejonen har långt kvar till toppformen: ”Det här räcker ingenstans”

Marko Anttila jublar.
Bildtext Marko Anttila klev fram då Finland var i gungning.
Bild: AOP

Få spelare i den finländska VM-truppen väcker lika stora känslor som Marko Anttila. Lejonkaptenen inledde hemmaturneringen knackigt men slog till mot Frankrike och utsågs till matchens bästa spelare.

Det satt hårt åt men Finland tog sin andra seger i turneringen genom att besegra Frankrike med 5–3. Insatsen lämnade en hel del att önska, vilket lagkaptenen var mycket medveten om.

– Det här räcker ingenstans. Vi bör utvecklas hela tiden om vi vill vinna något. Vi jobbar hårt för att få spela och vara på topp under det sista veckoslutet, säger Anttila till Yle Sporten.

Jublade stort över fullträffen

Marko Anttila har varit Finlands mest ifrågasatta spelare under VM-starten. Han såg till och med kantigare ut än tidigare i Finlands tre första matcher.

Mot Frankrike höjde han sig. Högvattenmärket var soloräden som slutade i att han sköt 3–1-målet i andra perioden.

– Jag nätar inte särdeles ofta men jag njuter oerhört mycket över av att få spela här. Jag försöker bidra så mycket jag bara mäktar med, säger han.

Efter fullträffen hoppade han mot sargen och jublade för allt vad tygen höll. Han medger att känslan var speciell.

– Jag blev ganska ivrig. Det är en fantastisk upplevelse att lyckas inför hemmapubliken.

Var det lättare att spela efter att du gjort mål?

– Man brukar säga att man får målgörarben efter en fullträff. Då man nätar så får kroppen en adrenalinkick och man flyger fram. Spelar ingen roll om man gör mål i VM eller i en match på bakgården.

Frankrike pinade Lejonen

Matchen mot Frankrike blev avsevärt jämnare än finländska ishockeyfans hade trott. Kampen stod och vägde ända in i slutminuten då Sakari Manninen satte 5–3-målet i tom bur.

Anttila var kritisk till hemmalagets insats man passade också på att ge en eloge till motståndarna.

– Vi fick göra ett oerhört hårt dagsverke. Frankrike spelade jättebra. De var snabba på skridskorna och kämpade tappert.

– Vi hade inte tillräckligt med tålamod i dag. Vi gjorde tillräckligt för att vinna men inte så mycket mer.

Lejonkaptenen väljer ändå att ta med sig det positiva till de kommande drabbningarna.

– Vi hade lägen att göra avsevärt fler mål så segern kunde ha varit större. Vi ville få vår offensiv i gång och det gjorde vi. Vår utvecklingskurva pekar mot rätt håll trots allt.

Diskussion om artikeln