Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Guldfavoritens maskineri hackar betänkligt – dags att vaska om i kedjorna?

Emil Larmi i närbild.
Bildtext Emil Larmi får ta Frankrike första mål på sitt konto.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

De inspirerade takterna som Finland visade upp mot Sverige var som bortblåsta. Lejonen är tillbaka på ruta ett efter den sega insatsen mot Frankrike, skriver Yle Sportens Chriso Vuojärvi.

Helhetsintrycket: Virrigt

Nej hör ni, det här duger inte. Om inte Finland hade vunnit VM- och OS-guld i fjol skulle jag tvivla på att Lejonen har en ny titel på gaffeln.

Men turneringen är fortfarande i sin linda och om jag lärt mig någonting under årens lopp är det att inte underskatta Jukka Jalonens lagbyggen. Ni minns kanske VM 2019?

Med det sagt så finns det illavarslande tendenser i Finlands insatser så här långt. Precis som i de två första VM-drabbningarna så var det stora kast inom matchen. Ibland ser det lovande ut, alltför ofta långtifrån det.

Ingen kedja eller femma har fått samspelet att klicka, spelet i numerärt överläge går trögt och målvakterna spelar inte samma nivå som i VM eller OS i fjol.

Det känns som att det kunde vara dags att pröva på något nytt. Borde kedjeformationerna vaskas om? Frågar man mig så är svaret: Ja.

Men Jukka Jalonen är en så envis man att jag tvivlar på att stora förändringar skulle vara på gång.

Avgörandet: Klasskillnaden

Det heter att motivation slår klass. Den klyschan höll inte streck i Tammerforsarenan på onsdagskvällen. Frankrike spelade med stort hjärta och ska ha en eloge för sin insats.

Men klasskillnaden var tillräcklig i hemmalagets favör. Finland återhämtade sig från den bedrövliga första perioden och höjde sig tillräckligt. Målchanserna duggade tätt från och med andra perioden men målskyttet haltade igen.

Finland borde ha dödat matchen i mittperioden. Nu blev det pirrigt ända till slut.

Underhållningsvärdet: Överraskande högt

De neutrala åskådarna gillade garanterat vad de såg. Lejonfansen hade däremot under långa stunder en fuktig ring av svett på sina stolar på grund av nervositet.

Finländska fans jublar.
Bildtext Lejonsupportrarna kunde dra en suck av lättnad i slutskedet.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

Det märktes tydligt på publiken att matchbilden var otippad. Hemmasupportrarna satt med förvåningens finger i häpnadens mun. Jublet var desto högre då Finland lyckades näta. Då Sakari Manninen avgjorde med ett mål i tom bur handlade glädjen lika mycket om lättnad som ett genuint lyckorus.

Snackisen: Domarlinjen

Det bör sägas även om jag avskyr att kritisera domarna: Utvisningen som Mikko Rantanen åkte på i tredje perioden var ett skämt. I sekvensen innan hade Colorado-stjärnan blivit bryskt behandlad men då valde domarna att fria.

Och de var inte första gången i turneringen domarna valde att se mellan fingrarna för hakningar och andra spelförstörande moment. Är ryggsäckshockeyn på väg tillbaka?

Teemu Hartikainen blir fälld av fransk spelare.
Bildtext Frankrike spelade konsekvent på gränsen till det otillåtna.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

IIHF har en del att fundera på. Tillsvidare har domarna alltför ofta silat mygg och svalt kameler.

Frågetecknet: Förutsägbart powerplay

Inget platsar under vår traditionella mellanrubrik ”Utropstecknet”. Frågetecken kan man däremot välja och vraka mellan.

Väljer att lyfta fram spelet i numerärt överläge. Detta trots att Finland gjort tre mål på tio försök, vilket ger en förträfflig PP-procent på 30. Men fullträffarna har kommit aningen slumpartat mot Tyskland och Frankrike.

Ett dilemma är att första powerplayfemman består av fem vänsterskyttar. Det bidrar till att spelet i numerärt överläge blir statiskt och förutsägbart.

Att finska ligans bästa powerplayback, högerskytten Valtteri Kemiläinen, inte platsade i truppen känns märkligt. Nu tvingas Olli Määttä spela back i Finlands andra PP-formation och det är tydligt att han inte är helt bekväm i rollen.

Lejonkungarna: Fjärde femman levererade

Det fanns flera spelare som glimrade till, men väldigt få som spelade på hög nivå genom hela matchen. Jag väljer därför att lyfta fram fjärde femman som fyllde sin defensiva roll med ära och låg dessutom bakom två mål framåt.

Tre stjärnor: Marko Anttila

Ifrågasatt och stundvis till och med hånad. Mot Frankrike var lagkaptenen på hugget och utsågs välförtjänt till Finlands bästa spelare. Det betyder inte att diskussionen om hans plats i laget är över. Men insatsen var ett välkommet trendbrott.

Två stjärnor: Niklas Friman

Spelade inte mer än tio minuter men var ändå en av de synligaste Lejonbackarna. Hans självförtroende växte ju längre matchen pågick och han tog för sig i offensiven.

En stjärna: Nikolas Matinpalo

Skrällnamnet i VM-truppen gjorde sin bästa match i turneringen. Inget stort hot i offensiven men fyller väl sin roll som defensiv back.

Fortsättningen: Äntligen islossning?

Finland möter Ungern på fredagseftermiddag. Ungern är sannolikt det sämsta laget i VM-turneringen. Om inte Lejonen vinner komfortabelt börjar det på allvar kännas oroväckande inför fortsättningen.

Diskussion om artikeln