Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands första innebandydraft ordnades – svensken Gabriel Kohonen reserverades av SPV: ”Vi hoppas på att han spelar för oss i åtminstone en säsong”

Uppdaterad 18.05.2023 10:19.
Simon Stransky har visar upp en tröja.
Bildtext Simon Stransky från Tjeckien reserverades som tvåa av EräViikingit.
Bild: Lehtikuva / Kalle Parkkinen

Finländska innebandylag hade på onsdagen möjlighet att reservera spelare för första gången någonsin. De tolv ligalagen fick välja tre spelare var och Krisjanis Tiltins från Lettland plockades först.

Den finländska innebandyligan har ordnat sitt första reservationstillfälle. Draften, som är ett bekant koncept från de nordamerikanska proffsligorna, ägde rum i Lempäälä på onsdagen.

De tolv klubbarna i herrarnas F-liga fick reservera tre spelare var. Det gick endast att reservera utländska spelare. Ett annat krav var att spelarna ska ha fyllt 18 år, men vara födda 2001 eller senare.

Spelarna som reserverades tillhör klubbarna i fyra år eller tills spelarna fyller 24 år. En reserverad spelare får teckna kontrakt med en annan klubb, men i så fall är klubben som har reserverat spelaren berättigad till ekonomisk kompensation.

Sammanlagt reserverades 36 spelare, varav tretton från Tjeckien, åtta från Lettland, fem från Schweiz och fyra från Sverige.

Den första draftomgången

FBC Turku, som slutade sist, fick välja först. Åboklubbens val föll på Krisjanis Tiltins från Lettland.

I den första omgången reserverades även ett bekant innebandynamn. Svensken Gabriel Kohonen, som spelar för Storvreta, plockades av Seinäjokiklubben SPV som hade det sjunde valet.

– Gabriel sitter på ett tvåårskontrakt med Storvreta, men vi hoppas på att han i en nära framtid kommer att spela för SPV i åtminstone en säsong, säger sportchefen Tommy Koponen till STT.

Pappa Mika Kohonen nådde stora framgångar och vann fyra VM-guld med Finland. Gabriel Kohonen spelat för Finland på juniornivå, men har bestämt sig för att representera Sverige på seniornivå.

Herrdraften ordnas även nästa år. Planen är att damlagen om ett år ska få möjligheten att reservera spelare för första gången.

Diskussion om artikeln