Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Analys: Carolina mot Florida och Vegas mot Dallas – utgångspunkterna, styrkorna och tippningarna inför NHL:s konferensfinaler

Sebastian Aho och Brent Burns firar ett mål.
Bildtext Sebastian Aho och Brent Burns hör till Carolinas nyckelspelare.
Bild: Sam Navarro-USA TODAY Sports/All Over Press

Fyra lag kvar. Alla favoriter som satsade stort vid trejddeadline är utslagna. Kvar är tre lagmaskiner och slutspelets skrällag. Kvar är också 13 av Finlands bästa hockeyspelare – i viktiga roller.

Konferensfinalanalyser och tippningar också i veckans avsnitt av NHL-podden. Det som gäller är intensivt snack om styrkeförhållandena och slutresultaten.

Tre av fyra förstacentrar är finländare – det här avgör alla tiders blåvita NHL-konferensfinaler

29:42

Carolina–Florida kör igång konferensfinalerna natten mot fredag. Natten mot lördag startar serien Vegas–Dallas.

Carolina Hurricanes (2) – Florida Panthers (wild card 2)

Grundserien 2022/2023: Carolina vann två matcher, Florida en. Målskillnad: Hurricanes–Panthers 10–7.

Utgångspunkterna

I den östra konferensfinalen möts de två lagen som varit bäst på att vinna puck i offensiv eller neutral zon och vända spelet blixtsnabbt.

Carolina har vunnit sina två första rundor genom att systematiskt skapa fler chanser än motståndaren, samtidigt som det egna förvarsspelet är närmast prickfritt. Florida är här tack vare Sergej Bobrovskijs storform, aggressiv forechecking och vasst anfallsspel.

Seriens ”mänskliga ramar” är spännande: tre bröder Staal är med – Jordan i Carolina, den forne Carolina-kaptenen Eric och Mark i Florida. Floridas coach Paul Maurice var tränare för Rod Brind’Amour i Carolina – och hans chef när Brind’Amour blev assisterande coach i ”Canes”.

Och i Finland är den stora grejen såklart Sebastian Aho, Jesperi Kotkaniemi, Antti Raanta, Teuvo Teräväinen och kanske även Jesse Puljujärvi mot Aleksander Barkov, Anton Lundell, Eetu Luostarinen och Panthers assisterande tränare Tuomo Ruutu.

Alla tiders blåvita sammandrabbning i NHL-slutspelet.

Talar för Carolina

Erfarenheten, beslutsamheten och spelsättet. Hurricanes nuvarande kärngrupp spelade konferensfinal 2019 och sedan dess har laget bara haft ett mål. Hurricanes går alltid som tåget i grundserien och spelar varje match och varje byte på samma sätt.

Coach Brind'Amours gäng är en väloljad, självsäker och ytterst motiverad ishockeymaskin. Varje spelare jobbar stenhårt över hela isen och är alltid färdig att ta en smäll eller äta en puck. Inget annat lag förverkligar coachens ishockeytänk lika väl.

Rod Brind'Amour deltar i en presskonferens.
Bildtext Rod Brind'Amour lotsar Carolina.
Bild: AFP / Lehtikuva / Bruce Bennett

Därför är Carolina ett av de få lagen som kan vinna utan en glödhet målvakt (två som är bra nog räcker) eller sylvassa målskyttar. Hurricanes når framgång i en lagsport genom att laget alltid kommer först, också i praktiken – istället för i automatiserad verbal liturgi.

Hurricanes har också toppindivider. Backtruppen är bäst bland lagen som är kvar i slutspelet. Brent Burns och Jaccob Slavin sticker ut som stjärnor. Sebastian Aho hör till ligans mest kompletta centrar och är en grym vinnarskalle, Jordan Staal tillhör eliten bland defensiva centrar.

En gammal sanning inom lagsport är att ett lag som inte behöver förändra på sitt spel eller överträffa sig själv i de viktigaste matcherna är svårslaget. Det är det som talar allra mest för Rod Brind'Amours lag – Carolina är ytterst svårt att slå i en matchserie.

Talar för Florida

Den psykiska medvinden är Floridas vassaste vapen. Panthers tog sig till slutspel som sista lag i öst och endast på grund av Pittsburgh Penguins totala misslyckande. Sedan vände Florida 1–3 till 4–3 mot gigantiska favoriten Boston Bruins i första omgången och på den vägen är det.

Världen var öppen och Toronto Maple Leafs knockades med 4–1 av bara farten.

Plötsligt började det som Maurice talat om hela säsongen fungera och Florida blev ett riktigt besvärligt lag att möta. Närkamperna blev en styrka, forecheckingen och puckstölderna i offensiv zon ett recept och Sergej Bobroskij i målet en frälsare.

Det här har lett till att Panthers inför konferensfinalen nu är laget som det egentligen skulle vara för ett år sedan, efter att ha vunnit NHL:s grundserie.

Floridaspelare firar ett mål.
Bildtext Matthew Tkachuk har gjort storsuccé i Florida efter sommarens flytt från Calgary.
Bild: Bob DeChiara-USA TODAY Sports/All Over Press

Den stora skillnaden ute på isen i slutspelssammanhang är hur mjukheten har förvandlats till tuffhet och tafattheten till beslutsamhet. Egentligen är det en spelare som fått hela laget att födas på nytt: Matthew Tkachuk. Förra sommarens stortrejd visar nu sitt värde.

Florida som lag avspeglar Tkachuk som spelare – Panthers är giftigt, opportunistiskt, fysiskt strävt och ständigt färdigt att göra det oväntade. Och då de tre toppkedjorna spelar och avgör på lite olika sätt är Florida svårläst och svårlöst.

Vegas Golden Knights (1) – Dallas Stars (4)

Grundserien 2022/2023: Dallas vann alla tre matcher. Målskillnad: Vegas–Dallas 3–9.

Utgångspunkterna

Vegas vann den västra konferensen och har visat varför i slutspelet – laget kan avgöra på bred front och försvarar centrum med tungt och uppoffrande spel. Dallas har hela säsongen utstrålat balans och självsäkerhet över hela isen. Allt fungerar i Peter DeBoers system.

Då båda dessutom har verkliga toppindivider är det två lag utan egentliga svagheter som möts – om nu inte det att Vegas målvakt Adin Hill egentligen är lagets fjärdeval. Han var ändå bombsäker mot Edmonton Oilers i seriens avgörande stunder. Fortsätter han i målet?

En extrakrydda till matchserien ger tränarduellen. Dallas-coachen Peter DeBoer tränade Vegas i fjol – och fick sparken efter att laget missade slutspelet. Bruce Cassidy fick i sin tur överraskande sparken från Boston och har gjort ett fint arbete i Vegas.

I Finland är det säkert inte speciellt många som håller tummarna för Vegas, som inte har en enda finländare i laget. I Dallas finns desto fler: Roope Hintz, Miro Heiskanen, Esa Lindell, Jani Hakanpää och Joel Kiviranta.

Talar för Vegas

Golden Knights vann över både Winnipeg Jets och Edmonton Oilers på ett övertygande sätt. Jets lyckades inte ens utmana Vegas och Oilers föll till slut på två typiska Vegas-styrkor: bredd och effektivitet i målskyttet och tungt försvarsspel – speciellt i mittfilen.

Dessutom vann Vegas målvaktsduellen mot Edmonton med besked. Adin Hill räddade 38 skott i den sjätte och avgörande matchen och ser riktigt het ut.

Hill är ändå inte en stjärnspelare. Det är däremot Jack Eichel som äntligen visat att han är en elitspelare när det gäller. Mark Stone hör till ligans mest kompletta ytterforwardar och Alex Pietrangelo är en backklippa som kan göra allt. Också vara brutal vid behov.

Den allra största styrkan är ändå Vegas helhet: alla kedjor kan stiga fram och avgöra – och spelare som snajpern Jonathan Marchessault kan när som helst ha en kväll då han gör hattrick. En viktig del av helheten är en tung, elak och ganska spelskicklig backtrupp.

I bästa kasinostadsstil är Vegas Golden Knights ett lag som är väldigt bra på att utnyttja motståndarens misstag och svaga punkter – och ta risker.

Talar för Dallas

I och med att Vegas i sitt spel har mycket kvar av lagets förra och Dallas nuvarande coach DeBoer är det också två lag med många liknande styrkor som möts. Dallas styrkor är också Vegas styrkor – och vice versa.

En potentiellt stor fördel ger Jake Oettinger. Om Dallas-keepern spelar på sin normala nivå – han behöver alltså inte överprestera – är han bättre än väktaren som Vegas ställer mellan stolparna. Oettinger har varit upp och ner, men väldigt bra i de avgörande matcherna.

Av de övriga individerna är Roope Hintz och Miro Heiskanen på skyhög nivå. Hintz har gjort 19 poäng på 13 matcher och är ett fullkomligt monster när det gäller att bryta sönder försvar och skjuta stora mål. Heiskanen i sin tur är slutspelets klart bästa allroundback så här långt.

Miro Heiskanen med pucken.
Bildtext Miro Heiskanen har ofta långa dagar på jobbet i Dallas försvar.
Bild: Dennis Schneidler-USA TODAY Spor

Dessutom har Joe Pavelski än en gång visat hur målfarlig han är och Jason Robertson ska väl få stolpe in i något skede? Förstakedjan som helhet har potential att dominera – och ta spelet till målet. En avgörande faktor.

Det som ändå allra mest talar för Dallas är att Stars slagit ut två lag som kan kategoriseras som lagmaskiner och försvarar benhårt. Både Minnesota Wild och Seattle Kraken fick också ett målvaktsspel som åtminstone inte bleknar i jämförelse med det som Vegas kan ta fram.

Stars känns mer moget och med redo för en kamp om varje kvadratcentimeter. Stommen spelade final ju final i höstbubblan 2020.

Så här går det

Som det visat sig är det riktigt, riktigt svårt att tippa rätt i det här slutspelet. Men det är bara att lita på vad man tycker sig ha sett.

Carolinas inkörda spelsätt och starka tro på sin egen process kommer att blotta Floridas svagheter – speciellt backarnas. Samtidigt är det den första slutspelsserien där Panthers inte är ”underdog” på förhand.

Flytet börjar hosta och Hurricanes går vidare med 4–2.

I serien mellan Vegas och Dallas blir det till slut Oettinger, powerplayspelet, Heiskanen och Hintz kedja som avgör. Stars drar nytta av att ha gått hela vägen till final för under tre år sedan och knäcker Golden Knights i match sju i Vegas.

Dallas till final med 4–3.

Diskussion om artikeln