Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Plastikkirurgins vilda västern-regler överraskade Joakim Strand: ”Nog är man besviken på att det inte har åtgärdats”

Uppdaterad 18.05.2023 16:19.
Mansperson klädd i kostym och blå slips, ser in i kameran. I bakgrunden sommargrönska och husfasader.
Bildtext Joakim Strand vill att det så snabbt som möjligt vidtas åtgärder för att förnya lagstiftningen för estetiska ingrepp.
Bild: Anna Ruda / Yle

Branschen för plastikkirurgi och estetiska ingrepp måste regleras snarast, säger riksdagsledamot Joakim Strand från SFP i Vasa. Kravet kommer efter att Svenska Yle blottade riskerna och bristerna som finns inom branschen.

– Det att vi i Finland, till skillnad från de flesta andra europeiska länderna, har ett system där man utan utbildning i plastikkirurgi får utföra så kallade estetiska ingrepp var nytt för mig, säger Strand.

Han höjde ordentligt på ögonbrynen då verkligheten kring plastikkirurgi och estetiska ingrepp nystades upp i Yles Spotlightprogram i början av veckan. En bransch där vem som helst kan få utföra olika farliga ingrepp, och enbart få begränsningar finns för vem som får utföra plastikkirurgi.

I så gott som samtliga europeiska länder finns det krav på rätt utbildning ifall man ska utföra estetiska plastikkirurgiska ingrepp. I Sverige infördes kravet år 2021.

Men i Finland finns det alltså ingen lag som kräver att läkaren är utbildad inom vare sig kirurgi eller plastikkirurgi. Det finns även vissa kosmetiska ingrepp, till exempel så kallade fillers för läppförstoring, som vem som helst kan utföra själv.

Strand vill nu att arbetet sätter igång för att föra Finland i en riktning där säkerheten inom fältet förbättras.

– För det första är man ju nog besviken på att det här inte redan har åtgärdats av tjänstemän som måste ha känt till att vi skiljer oss från övriga länder. Så det gäller nu att vara i kontakt med tjänstemän, och jag har varit i kontakt med (ännu under de nu pågående regeringsförhandlingarna sittande) social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (Vf), säger Strand.

– Antagligen blir det ett projekt för nästa regering att utreda det här, men jag hoppas att tjänstemännen, senast efter att de har sett Spotlight, går på djupet med frågan och kommer med förslag som politiker kan ta ställning till.

För Strand är frågan viktig eftersom Vasa centralsjukhus leder arbetet kring den nationella patientsäkerheten.

– I Vasa har vi ett nationellt ansvar för patient- och klientsäkerhet, så också mot den bakgrunden måste det utredas med berörda tjänstemän och andra varför man inte tagit samma väg i Finland.

I Sverige inleddes arbetet med ny lagstiftning 2017 och sommaren 2021 kunde en säkrare lag kring kosmetiska ingrepp träda i kraft. Hur snabbt det kan gå i Finland är svårt att säga men ibland kan nya reglementen uppstå på kort tid.

Mer om ämnet på Yle Arenan