Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejongåtan är löst – Antti Suomela gör comeback i morgon: ”Det är bara att köra”

Antti Suomela på träning.
Bildtext Kan Antti Suomela få liv i den finländska offensiven?
Bild: Tomi Hänninen

Träningspasset skvallrade om att en förändring i Finlands VM-kedjor är på gång. Antti Suomela var på isen och han är redo att hoppa in igen som andracenter.

Suomela utsågs till svenska ligans mest värdefulla spelare den gångna säsongen, som var en total succé för den 29-årige forwarden. Han vann både skytteligan och poängligan och förväntades axla ett stort ansvar i den blåvita offensiven i hemma-VM.

Men efter öppningsförlusten mot USA har han inte varit på isen. En gammal skada gjorde sig påmind och Jukka Jalonen var tvungen att placera Jere Sallinen som dirigent i andralinan.

Nu ser det emellertid ljusare ut för Suomela.

– Kroppen är 100 procent. Jag hade inga som helst känningar under dagens träningspass, så i morgon är det bara att köra, säger han till Yle.

Förväntar sig mål

Suomela återvänder till sin ursprungliga position och spelar alltså center mellan Kaapo Kakko och Joel Armia. Hans comeback är välkommen för det finländska anfallsspelet har varit uddlöst under de första fyra matcherna.

Han är mån om att poängtera att linan ska leverera framåt.

– Då vi är på isen ska pucken vara i motståndarnas zon och vi ska skapa målchanser.

– Jag har så snabba killar bredvid så både spelarna och pucken ska röra sig kvickt. Det ska resultera i fullträffar, säger Suomela, som flyttar till den schweiziska ligan och Lausanne till nästa säsong.

Stor roll i powerplay

Lejonen har inlett titelförsvaret knackigt. Hemmalaget har besegrat Tyskland och Frankrike men förlorat mot USA och Sverige.

Mot Tre Kronor krävdes straffläggning för att vaska fram en vinnare och Suomela var i det stora hela nöjd med vad han såg av Lejonen i den matchen.

– Då visade vi hur bra vi kan spela, säger han.

Efter tre matcher på läktaren har han bra koll på vad som fungerat och vad som bör slipas på i fortsättningen.

– Vårt boxplay har varit oerhört vasst, men offensivt kan vi fortfarande bli bättre. Vi gjorde fem mål mot Frankrike och det är aldrig ett dåligt saldo, men det finns detaljer vi bör slipa på. Till exempel vårt spel i numerärt överläge.

Suomela kommer själv att ha ett stort ansvar i numerärt överläge. Han hoppar in andra powerplayfemman i stället för Harri Pesonen, som i sin tur ersätter Jere Sallinen i första formationen.

Waltteri Merelä tar Ahti Oksanens plats i fjärde kedjan.

Finland möter Ungern i morgon med start klockan 16.20.

Diskussion om artikeln