Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Kommer islossningen eller blir det ytterligare en ångestmatch för Lejonen? Ungern lär i alla fall ha tröttare ben

Uppdaterad 19.05.2023 11:28.
Marko Anttila firar mål.
Bildtext Marko Anttila fick taket att lyfta mot Frankrike.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Dags för nästa måsteseger för Finland. På fredagen ställs Lejonen mot Ungern och inget annat än tre poäng förväntas av hemmalaget. Nu är frågan om Ungern orkar ställa till med problem.

Finland–Ungern

Tammerforsarenan, klockan 16.20

Yle Sportens livechatt från matchen inleds klockan 16.00

Finlands läge: Fortfarande pressat att vinna

Efter förlusterna mot USA och Sverige måste Finland vinna sina återstående matcher för att ens kunna drömma om att sluta högre än trea i gruppen. Det är också väntevärdet mot Ungern, Österrike och Danmark.

I dag får Lejonen mäta sig mot det ungerska laget, som väntas vara lika jobbigt defensivt som Frankrike. Men som saknar samma spetskompetens.

Frankrike hade några enstaka spelare som kunde orsaka problem för Finland offensivt (framför allt Alexandre Texier), Ungern saknar sådana stjärnor.

Om det inte hänt något oväntat under natten så är Antti Suomela tillbaka i laguppställningen, medan Jere Sallinen petas. Suomela tar sin plats i andrakedjan mellan Kaapo Kakko och Joel Armia.

Ungerns läge: Allt att vinna

Ungern har redan slagit Frankrike och deras viktigaste match i turneringen är den mot Österrike. Finland är bara en bonustrofé de kan fixa vid sidan om det.

Problemet är att Finland just nu är såväl hemmalag, regerande världsmästare som regerande olympiska mästare. Alla vill slå just Finland. Lejonen får motståndarna att tagga till och det lär också gälla för Ungern.

Csanad Erdely och Anton Lindholm i närkamp.
Bildtext Csanad Erdely och Anton Lindholm i närkamp. Ungern förlorade mot Sverige med klara siffror i går.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Hittills har ungrarna varit chanslösa mot klart bättre motstånd. Matcherna mot USA och Sverige slutade båda 1–7. Och Ungern mötte Tre Kronor i går så frågan är om de ens orkar bjuda upp till kamp.

Det blir också intressant att se om de har sin hejarklack i ryggen i dag. De inresta ungerska fansen har lagt beslag på en hel sektion i de tidigare matcherna (och också enligt Iltasanomat väckt ont blod med vissa pro-ryska ställningstaganden), men de har knappast pungat ut tillräckligt för att göra det mot Finland.

Inbördes matcher: Tre av fyra för Finland

Finland och Ungern har bara mötts fyra gånger i ishockeysammanhang. Tre av gångerna har Finland vunnit, Ungern har vunnit en av matcherna.

De senaste: i VM 2016 vann Finland med 3–0 (och Atte Ohtamaa gjorde ett av målen), i en träningsmatch 2017 blev slutsiffrorna hela 6–1.

Finlands formationer: Olkinuora startar, Merelä debuterar

Som sagt är Suomela tillbaka som andracenter, Harri Pesonen tar Jere Sallinens plats i den första pp-formationen.

Waltteri Merelä får i sin tur göra sin VM-debut då han hoppar in i fjärdekedjan istället för Ahti Oksanen.

Emil Larmi fick starta mot Frankrike och Christian Heljanko var backup då. Nu får Jussi Olkinuora visa upp sig igen med Heljanko som tvåa, mycket möjligt att Heljanko spelar i morgon.

1:
Teemu Hartikainen – Sakari Manninen – Mikko Rantanen
Mikko Lehtonen – Atte Ohtamaa

2:
Joel Armia – Antti Suomela – Kaapo Kakko
Olli Määttä – Miika Koivisto

3:
Harri Pesonen – Juho Lammikko – Kasperi Kapanen
Mikael Seppälä – Ville Pokka

4:
Waltteri Merelä – Hannes Björninen – Marko Anttila
Niklas Friman – Nikolas Matinpalo

1. pp: Pesonen – Manninen – Hartikainen – Rantanen – Lehtonen

2. pp: Kakko – Armia – Kapanen – Suomela – Määttä

Målvakt: Jussi Olkinuora (Christian Heljanko)

Tipset: Turneringens första icke-dramatiska seger för Lejonen

Hur jobbiga Ungern än må vara att möta så har de inte särdeles mycket att sätta emot Lejonen i dag. De blåvita lärde sig mot Frankrike att man aldrig kan underskatta en motståndare på ett VM och det kommer att synas i dag.

Men på något sätt känns det som att det där målfyrverkeriet inte heller kommer att infinna sig.

Vi säger 4–1 till Finland.

Diskussion om artikeln