Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Petteri Orpo vill sänka inkomstskatten – det betyder att de fattigaste betalar notan, säger experter

Petteri Orpo (kok.).
Bildtext Regeringssonderaren Petteri Orpo vill sänka inkomstskatten för alla. Därför vänder han blicken mot konsumtionsskatterna och det kommer att slå hårt mot låginkomsttagarna, säger kritikerna.
Bild: Arash Matin / Yle

Samlingspartiet vill sänka inkomsskatten för alla och skärpa beskattningen av konsumtionen. Kritikerna säger att den här politiken slår hårt mot de lägre inkomstklasserna.

Regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) har sagt att det ska vara lönsamt att ta emot jobb och att köpkraften ska tryggas.

– Jag tycker sänkt inkomstskatt skulle vara en bra lösning, har Orpo sagt.

Det här betyder att trycket på beskattningen av konsumtionen ökar.

Bland annat kommer tobaken och spriten att bli dyrare, spår vd Teemu Lehtinen på Skattebetalarnas Centralförbund. Däremot tror Lehtinen inte på att det finns politisk vilja att höja bränslepriserna.

Chefsekonom Patrizio Lainà på STTK
Bildtext Om vi skärper beskattningen av konsumtionen drabbar det de fattigast hårdast, anser chefsekonom Patrizio Lainà STTK.
Bild: Janne Lindroos / Yle

”Inte lockande för nya regeringen att höja bränslepriserna”

Regeringen Marin tvingades på grund av stigande olje- och bensinpriser minska mängderna av biokomponenter i bränslet förra våren och därmed har utsläppen ökat.

Planen var att igen öka distributionsskyldigheten år 2024 och det beslutet diskuterar de borgerliga partierna på Ständerhuset just nu.

– Det är inte väldigt lockande för de blivande regeringspartierna att höja den så kallade distributionsskyldigheten, säger Teemu Lehtinen.

Lehtinen tror inte heller på en hälsoskatt – det vill säga att beskatta mat som innehåller mycket socker, salt och fett hårdare.

En hälsoskatt skulle kräva mycket beredning, konstaterar han.

– Det är ingen snabblösning, säger Lehtinen.

Teemu Lehtinen ser över sina papper på byrån.
Bildtext Spriten och tobaken blir dyrare. Däremot tror inte Teemu Lehtinen på Skattebetalarnas Centralförbund på en hälsoskatt eller på att den kommande regeringen skärper kraven på biokomponenter i bränslet.
Bild: Anders Karlsson / Yle

”Hälsoskatt leder till ökad ojämlikhet”

Lehtinen påminner om att den förra regeringen hann höja punktskatten för läskedrycker och att det finns utrymme att ytterligare skärpa den.

Från arbetstagarhåll har man varit kritisk mot planerna på att rikta skattehöjningarna mot konsumtionen. Inkomstbeskattningen hör till våra få progressiva skatterna, konstaterar bland andra STTK:s chefsekonom.

– Om vi höjer beskattningen av ohälsosamma produkter så betalar fattiga mera skatt och ojämlikheten i samhället blir större, säger han.

Om en skatt stiger och en annan skatt sjunker så leder det inte till att skatteintäkterna ökar. Om vi skärper beskattningen av konsumtionen drabbar det de fattigast hårdast, anser Patrizio Lainà.