Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värmepumpen i skottlinjen – den tyska regeringens planer på att komma bort från olja och gas väcker hätsk debatt

Martin Hundhausen står framför sina solpaneler.
Bildtext Med solpaneler, ett energisnålt hus och en luft-luftvärmepump har Martin Hundhausen skurit ner på kostnaderna för uppvärmning och el. Den tidigare gaseldade värmepannan står kvar, men används inte längre.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

Hur hus ska värmas upp är en fråga som har lett till en tidvis hätsk debatt i Tyskland. Planer på att delvis förbjuda installation av ny olje- och gasvärme har fått känslorna att hetta till och många verkar ha hittat en fiende i värmepumpen.

Martin Hundhausen visar upp värmepumpen som han lät installera för några år sen.

Fysikprofessorn är nöjd med investeringen, som i kombination med solpanelerna på det energisnåla passivhuset har skurit ner de totala kostnaderna för uppvärmning och el till omkring 240 euro i året.

Hundhausen har svårt att förstå den pågående debatten kring värmepumparna.

– Många är förstås oroliga då det körs med skrämseltaktik och talas om renoveringar på flera hundratusen euro i samband med att gå över till en värmepump. Samtidigt talas det också om att det i Tyskland skulle vara kallt för de påstått ineffektiva pumparna, säger Hundhausen.

Att många eventuellt har lite svårt att hänga med i debatten beror också på det faktum att värmepumparna hittills inte egentligen har spelat någon större roll på marknaden. Pumparna är därför för många tyskar mer eller mindre okända.

Där luft-vattenvärmepumpen nu har börjat få lite mer synlighet är de så kallade luft-luftvärmepumparna, som Hundhausen har låtit installera i sitt hus i staden Erlangen, fortfarande så gott som okända.

Oro bland husägare

I den pågående debatten har det bland annat talats om att regeringen nu är ute efter att helt förbjuda alla befintliga värmesystem som bygger på olja och gas.

I själva verket handlar det ändå enbart om nyinstallationer från och med nästa år och där en del av det nya systemet måste bygga på förnyelsebar energi, det är alltså här värmepumparna kommer in i bilden.

De nya reglerna kommer också med vissa undantag och med möjlighet till ekonomiskt stöd från staten.

– Ingen kommer att sitta i ett kallt hus eller vara tvungen att sälja det för att de inte kan uppfylla kraven i den nya lagen, konstaterar den socialdemokratiska byggnadsministern Klara Geywitz.

Kritiken mot den nya lagen har ändå främst riktats mot De Gröna och ekonomiminister Robert Habeck. Inom den tyska regeringen har liberalerna gjort sitt bästa för att urvattna lagförslaget.

Försöken att lugna läget bland oroade husägare har ändå haft begränsad verkan. Tyska medier rapporterar om att många nu låter installera ny olje- och gasvärme innan reglerna träder i kraft, det här trots att experter varnar för starkt stigande kostnader i framtiden.

Martin Hundhausen, som aktivt skriver om värmepumparna på Twitter, får själv ta emot en hel del hatiska kommentarer.

– För dem som kommenterar på det här sättet handlar det inte egentligen om energiproblematiken, utan de är främst ute efter att gå åt den sittande regeringen. Tyvärr hoppar också många politiker på tåget, säger Hundhausen.