Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Körsbärsparkens eldsjälar ryter till om nedskräpningen – fyllde 280 sopsäckar på en dag

Nedskräpning runt en soptunna i Körsbärsparken i Kasberget.
Bildtext Fler besökare innebär mer nedskräpning i Körsbärsparken i Kasberget.
Bild: Hannah Thule / Yle

Tusentals besökare vill uppleva körsbärsblomningen i Kasberget men det höga trycket leder till allt värre nedskräpning. Större soptunnor behövs, men för att spara pengar väntade Helsingfors med att leverera dem.

Körsbärsblomningen är i full gång och dagligen fylls Körsbärsparken i Kasberget i Helsingfors av tusentals besökare.

Många besökare innebär även en stor mängd skräp. Särskilt under soliga helgdagar då folk har picknick i parken räcker inte antalet sopkärl till.

På fredag morgon klockan åtta var så gott som alla sopkärl överfulla och det låg skräp på marken.

Emilia Packalén som är ordförande för Kasbergssällskapet berättar att föreningsmedlemmarna måste hjälpa staden att hålla parken ren under körsbärsblomningen.

– I lördags plockade vi 280 sopsäckar. Staden vill inte hålla efter parken på helgdagar trots att den har klass 1-status och borde hållas i perfekt skick.

Trots insatsen i lördags spreds skräpet ändå på marken, berättar Packalén.

– På grund av stadens sparåtgärder hade vi ingen container att lämna sopsäckarna på, så de fick ligga vid sopkärlen. Då kom det folk som letade efter pantflaskor och skar upp påsarna.

Packalén har bett Helsingfors stad föra en container till parken redan vid körsbärsblomningens start men de svarade att det inte finns pengar.

– Istället måste det komma en massa renhållningsarbetare hit dagen efter och plocka upp allt skräp igen. Det kostar också pengar.

Staden: ”Parken städas inte under helger”

Susanna Wall, projektchef för allmänna områden på Helsingfors stad svarar via mejl att det nu levererats sju stora soptunnor till parken.

”Förhoppningsvis och troligtvis hjälper det”.

Wall bekräftar att det är en kostnadsfråga som gjort att sopcontainern levererats först dagen före hanamifesten. Hon skriver att körsbärsparken visserligen är föremål för effektiverad renhållning av stadens affärsverk Stara, men de har inte i uppdrag att städa den under veckoslut och högtider.

Staden förde en sopcontainer till parken på fredag morgon inför helgens evenemang.

”Visst hoppas vi att folk skulle föra skräpet med sig om de märker att tunnorna är fulla. Men nu tror vi att det kommer att fungera bättre så att alla kan njuta av hanami-festen.”

Utöver containern ansvarar arrangörerna helt och hållet för renhållningen av parken under evenemanget.

Nedskräpning runt sopkärl i Körsbärsparken i Kasberget.
Bildtext Engångskärlen som matbilarna serverar maten i bidrar till nedskräpningen.
Bild: Hannah Thule / Yle

Emilia Packalén nämner att det finns ytterligare en anledning till nedskräpningen, som enligt henne ökat.

– I och med den stora mängden besökare kommer matbilar hit och säljer mat i stora engångskärl. Sopkärlen är inte dimensionerade för det.

I höstas förstorades grusplanen i mitten av parken och den är en optimal parkeringsplats för matbilar som vill servera mat.

Trots att det är förbjudet för matbilar att parkera i parker så ställer de sina bilar där.

– De har inget incitament att flytta på sig. Om de åker fast får de 40 euro i böter. Det är ingenting jämfört med vad de tjänar på att sälja mat, säger Packalén

Wall på Helsingfors stad skriver att hon anmält matbilarnas olovliga försäljning till stadens enhet för tillstånd.