Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stora känslor när värdeträd måste fällas: ”Inte heller gamla träd är eviga”

Arborister klättrar i träd.
Bildtext Så kallade värdeträd finns bland annat i Gamla Vasa. (Arkivbild)
Bild: Merja Siirilä / Yle

I Vasa finns gamla värdeträd bland annat i centrum och i Gamla Vasa. Då och då händer det att värdeträd måste fällas, berättar grönområdeshortonom Leila Roininen.

I Vasa finns gott om gamla, värdefulla träd. Vissa är planterade redan på 1800-talet. Så kallade värdeträd hittas bland annat i centrum, i Gamla Vasa och i parken kring Villa Sandviken.

Under maj månad har många stadsbor börjat oroa sig för ett gammalt träd i en av stadens parker. Trädet har fått brandskador på stammen. Vem eller vad som har orsakat skadorna är oklart. Det har spekulerats att orsaken kan vara en brinnande cigarettfimp som lämnats vid trädets rötter.

På Vasa stads grönområdesenhet tror man ändå inte att det är en cigarett som har orsakat skadorna.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt trädet. Vi tror inte att det är en cigarettfimp. En fimp slocknar av sig själv småningom. Vi misstänker att det är fråga om någon slags ofog, spekulerar Vasa stads grönområdeshortonom Leila Roininen.

Leila Roininen i Tiklasparken.
Bildtext Grönområdeshortonom Leila Roininen i Tiklasparken. (Arkivbild)
Bild: Yle/Antti Haavisto.

Det skadade trädet är troligen planterat i slutet av 1800-talet, efter att stadshuset stod klart. På grönområdesenheten bedömer man att trädet kommer att klara sig och kan fortsätta sitt liv.

– Helt säkra är vi inte. Arborister har undersökt trädet på plats och tror att det kommer att klara sig, så väldigt stora skador har det inte fått, berättar Roininen.

Man kommer ytterligare att genomföra en mikroborrning för att undersöka hur mycket av den hårda stammen som återstår. Efter det har man en klarare bild av läget.

Gamla träd har ett ekologiskt värde

På Vasa stad följer man med de gamla värdeträdens skick särskilt noggrant. Träden vårdas så att deras livscykel får fortsätta.

Träden kan vara upp till 300 år gamla, och de tar lång tid att ersätta med nya träd. När trädet har nått en hög ålder ger de inte heller upp så lätt.

– Träd växer långsamt, men gamla träd förtvinar också långsamt. De dör inte på nolltid, säger Roininen.

Sådana här gamla träd är oersättliga, deras värde kan inte mätas i pengar.

Leila Roininen, grönområdeshortonom

Värdeträden utgör värdefulla inslag i landskapsbilden. De har dessutom ett ekologiskt värde.

– De har stor betydelse för mikroorganismer, skalbaggar och andra insekter. Också fåglar får skydd. Sådana här gamla träd är oersättliga, deras värde kan inte mätas i pengar.

Hjärtskärande att fälla värdeträd

Ibland händer det ändå att ett träd når slutet på sin livscykel. Om trädet måste fällas är det ett beslut som fattas med tanke på invånarnas säkerhet.

– Det är hjärtskärande också för mig personligen. Ju äldre och värdefullare trädet är desto värre känns det att fatta beslutet. Ingen av oss vill hamna i den situationen, berättar Roininen.

Hon påminner ändå om att stadsbornas säkerhet har högsta prioritet.

– Inte heller gamla träd är eviga. Om undersökningar visar att ett gammalt träd måste tas bort är det ett beslut som måste fattas. Invånarnas säkerhet är ändå viktigast. Det är naturens kretslopp, säger grönområdeshortonomen Leila Roininen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Vaasassa paljon vanhoja arvopuita – satoja vuosia vanhan puun kaataminen on riipaiseva toimenpide, skriven av Ulla Kuivasmäki. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.