Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här är uppfinningen som kan rädda utekvällen – smartring skyddar mot drogade drinkar

Uppdaterad 25.05.2023 15:25.
En man sitter vid ett bord och håller i ett glas. På bordet en telefon och ett fat med vitt pulver.
Bildtext I Estland utvecklas just nu ny teknologi som ska råda bot på problemet med droger eller knockoutdroppar som läggs i drinkar.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Avsiktligt spetsade eller drogade drinkar, ”drink spiking” på engelska, fick ett uppsving efter att coronarestriktionerna lättade. Kan uppfinningen Hedgehog vara lösningen på problemet?

Tänk dig om du via en liten ring på fingret kunde ta reda på ifall någon lagt knockoutdroppar i din drink. Just en sådan uppfinning har utvecklats vid Tartu universitet i Estland.

Den huvudsakliga teknologin är en ljussensor. Genom att skjuta iväg en ljusstråle mot vätskan i ett glas så skapas en referenspunkt, ett så kallat fingeravtryck av vätskan.

Fingeravtrycket skapas då ljusstrålen reflekterar partiklarna som rör sig inne i drinken. På så vis kan ringen också märka av ifall förändringar uppstår i vätskan, det vill säga om andra partiklar tagit sig in. Själva processen tar bara några sekunder.

kädet pitävät lasia ja puhelinta jonka näytössä punainen varoituspääkallo.
Bildtext Än så länge är ringen sammanlänkad med telefonen som visar provresultatet via en sladd, men tanken är att det hela ska skötas trådlöst då allt är klart.
Bild: Mårten Lampén / Yle

– När vi märkte att sensorn fungerade utmärkt i vatten så kom vi på idén att vi kunde använda teknologin i ett litet objekt som en ring, säger biträdande professor i datavetenskap Huber Flores vid Tartu universitet.

Uppfinningens arbetsnamn är Hedgehog (igelkotten).

Ljussensorn kan ändå inte avgöra exakt vad det är för ämne som har satts i drinken, men det är möjligt att skapa en bild av vilken kategori av ämnen som det är fråga om. Det här beror på att vissa ämnen löser upp sig snabbare i vätska än andra, berättar Flores.

Svårt att bevisa att du blivit drogad

Det är ofta svårt att i efterhand bevisa att man har fått exempelvis knockoutdroppar satta i sin drink på en fest eller inne på en nattklubb.

Det går att bekräfta att man har blivit drogad genom ett blodprov, men då krävs det att personen snabbt söker sjukhusvård. Blodproven undersöks ändå inte automatiskt av polisen, och minnesluckor skrivs i många fall upp på alkoholens konto.

Redan efter ett dygn är sannolikheten liten att man kan påvisa någonting överhuvudtaget eftersom de möjliga ämnena redan kan ha lämnat kroppen, sa polisen efter ett fall år 2021 där en studerande i Vasa misstänks ha blivit drogad under en fest.

Vasemmalla käsi pitelee väritöntä drinnkiä, jossa on sitruuna- tai limelohko. Oikealla on kädessä vihreä drinkki. Molemmissa laseissa on pilli.
Bildtext Ett annat problem är att anmälningarna ofta inte registreras separat utan hamnar under den allmänna rubriken misshandelsbrott, vilket gör att ordentlig statistik saknas.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Överlag har det gjorts rätt så tunt med forskning kring fenomenet drink spiking, men i fjol i Storbritannien visade en enkät av marknadsundersökningsföretaget YouGov ändå på att problemet är utbrett. Där uppgav tio procent av kvinnorna, och fem procent av männen, att de fått sin drink drogad.

En rapport från brittiska parlamentet lyfter fram att det det behöver göras mer utredningar om förövarna och motiven i fall med drogade drinkar. Det tycks ofta röra sig om fall där offret blivit rånat eller sexuellt utnyttjat i samband med drogningen, men i en del fall verkar det också vara fråga om ”skämt” på hemmafester.

Kan denna uppfinning rädda utekvällen? Utseendet ska såklart få sig ett ansiktslyft innan produkten letar sig ut på marknaden. Framför allt behöver ringen göras mindre. - Spela upp på Arenan

Kan öka tryggheten i studielivet

I studielivet är drink spiking något många har stött på, antingen så att det har hänt till en kompis eller till dem själva.

Juridikstuderanden Olivia Palenius berättar att hon själv har varit i en situation där hon fått sin drink drogad, och att hon också känner flera andra som råkat ut för det.

– Jag tycker att det är bra att man tar itu med problemet att folk drogar andra människor, säger Palenius då hon får höra om den smarta ringen som utvecklas vid Tartu universitet.

Kvinna med blont, halvlångt hår står framför byggnad i Åbos studiekvarter.
Bildtext Olivia Palenius skulle kunna tänka sig att använda uppfinningen ute på krogen, men en faktor som påverkar är såklart priset.
Bild: Carl Fahllund

Hon kommer också på en annan idé för hur den skulle kunna användas i kroglivet.

– Det skulle vara ganska fint om krogar skulle dela ut ringen vid inträdet, så att man skulle få den och sedan lämna tillbaka den till baren efter besöket. Det skulle vara en bra idé, säger Palenius.

Ett steg i rätt riktning

Josefin Eisentraut som studerar svenska har också hört om att fenomenet med drogade drinkar förekommer på exempelvis klubblokaler i studielivet.

– Jag förstår inte varför människor vill göra sånt mot sina medstuderande, säger hon.

Eisentraut tycker att ringen verkar vara ett steg i rätt riktning för att få bukt med problemet, men menar också att teknologin behöver bli ännu smidigare.

– Det är kanske inte det mest praktiska om man är ute och inte kommer på att hela tiden hålla koll på appen och se sig för, säger Eisentraut.

Vad du kan göra om nån satt nåt i din drink

26:38

Också Filip Liljekvist och Joel Westerholm som studerar miljö- och marinbiologi tycker att smartringen verkar spännande och att den kunde bidra till ökad säkerhet i utelivet.

– Förstås kunde den hjälpa. Just nu verkar den lite klumpig, men får man ner storleken och gör den trådlös så kunde det bli riktigt bra, säger Westerholm.

Krögare: Uppsving i misstänkta fall efter coronan

Krögaren Nikolai Sumelius som driver Skärgårdsbaren i Åbo, berättar att han märkte av en ökning av misstänkta fall av drogade drinkar i samband med att coronarestriktionerna lättade.

Framför allt var det under studerandeevenemang som ordnades runt omkring i staden som fallen uppdagades.

– Det var fråga om såpass många fall att vi tog kontakt med polisen och de sa ”tack, ni är den första restaurangen som har ringt”, säger Sumelius.

– Det blev polisutredningar, men jag har inte hört något mera sedan dess. Det som vi antog och som polisen också verkade komma fram till var att det kan ha rört sig en grupp av människor som tycker att det är en rolig grej att droga andra, fortsätter han.

mies katsoo kameraan
Bildtext Krögaren Nikolai Sumelius berättar att det fortfarande förekommer fall där kunder misstänker att de har blivit drogade, och han säger att det är väldigt viktigt att direkt berätta för barpersonalen. I många fall så kan det också helt enkelt röra sig om att personen druckit för mycket.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Sumelius tycker att ringen verkar som en häftig uppfinning som framför allt kan ha en påverkan för de som annars kan känna sig rädda för att gå ut på krog.

– Vi vill ju förstås att våra kunder ska känna sig trygga. Men inte det ju ett såpass allmänt problem att man inte skulle klara sig utan en sådan produkt, säger Sumelius.

Det enda negativa som Sumelius kan se är ifall ringen inte fungerar tillräckligt bra och visar fel resultat för ofta. Han påpekar också att det finns andra sätt att droga ute på baren som ringen kanske inte kan känna av.

– Exempelvis via sugrör eller från kanistrar med vatten som finns på de flesta ställen. Vi har bytt ut våra till kranar som det inte går att mixtra med, berättar Sumelius.

Mies istuu pöydän ääressä ja pitää lasista kiinni. Kädessä sormus josta lähtee jothtoja.
Bildtext Ljussensorn i ringen kan inte avgöra exakt vad det är för ämne som har satts i drinken, men det är möjligt att skapa en bild av vilken kategori av ämnen som det är fråga om.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Fler test behövs innan ringen finns i butikshyllan

Under de tre senaste åren har testning av smartringen Hedgehog pågått vid Tartu universitet, och prototypen som utvecklats har visat sig fungera bra.

För att ringen ska nå marknaden så letar forskarna nu efter investerare. Då behöver också utseendet få sig ett ansiktslyft, så att slutprodukten också blir något som kunder klan tänka sig att lägga på handen inför en utekväll. Framför allt behöver ringen göras mindre, menar biträdande professor Huber Flores.

En sak som också behöver undersökas är ifall vibrationer från exempelvis ett fullsatt dansgolv påverkar ringens förmåga att skapa ett fingeravtryck av vätskan. Det behövs alltså ännu utföras tester med kunder inne på en nattklubb för att se hur väl den fungerar i en riktig situation.

Artikeln baserar sig på Uusi keksintö voi turvata baari-illan: älysormus hälyttää, jos juomaan on ujutettu huumaavaa ainetta av Anniina Wallius.

Diskussion om artikeln