Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hitta en vän, eller rentav kärleken – Sundom uf ordnar speeddejting

Två kvinnor och en man poserar för ett porträttfoto
Bild: Roger Källman/Yle

På söndag kvälI kan det hända att Amors pilar flyger genom luften i Sundom ungdomsföreningslokal. Eller så sås frön till fina vänskaper. Föreningen ordnar då ett speeddejtingevenemang.

Det var Susanne Ljunggren som fick idén till evenemanget. Orsaken var enkel: hon blev singel och ville träffa någon, men att använda någon dejtingapp kändes för krångligt.

– Jag ville också träffa en svenskspråkig man, för det är mitt känslospråk som jag kan uttrycka mig på. Men det var jättesvårt att hitta finlandssvenska dejtingsidor att nå någon på, säger hon.

Elisabeth Henriksson flikar i att på dejtingappar och -sidor så är inte alla heller ärliga om sig själva. Man vet inte alltid vem man råkar ut för.

– Så det är kanske enklare att mötas fysiskt, se kroppsspråk och så vidare. Det är annat än bakom en skärm, säger Elisabeth.

”Våga ta chansen!”

Det kan kännas som ett jättestort steg att våga komma till en sådan här speeddejtingkväll och träffa folk. Susanne hoppas att folk ändå vågar ta chansen.

Elisabeth påpekar att det förstås inte heller kommer att finnas utomstående ”publik” på plats. Personalen består av endast två personer.

För att lätta upp den kanske nervösa stämningen har man tagit hjälp av Victor Båsk. Han kommer att agera speaker under kvällen.

– Jag ska underhålla och bjuda på mig själv och få folk att mingla. Vi har en halv timmes mingel med snacks och välkomstbål innan själva programmet, säger Victor.

Det är också Victor som kommer att hålla koll på klockan. För som namnet antyder går det undan, bara några minuter per ”dejt”.

– Det beror på hur många som anmäler sig, säger Victor. Har vi fullt hus och 50 anmälda så blir det tre minuter per dejt, men är de färre kan vi förlänga tiden.

För att evenemanget ska bli av så behövs också ett minimiantal anmälda: 20 personer.

Sommar eller vinter? Hund eller katt?

exempel på några enkla och roliga öppningsfrågor

Arrangörerna har också kommit på att använda färgkoder för vad en deltagare längtar efter: rött är kärleken, grönt är vänskap och blått är både och.

– Det pratas mycket i media om att folk är ensamma, så även sådana som söker en vän kan komma med, säger Elisabeth

– Man kan ha egna frågor med sig om man vill, men vi har också frågor gjorda på förhand, så att man inte behöver där sitta med tunghäfta, säger Susanne.

Det kommer mera

Söndagens speeddejt riktar sig till 35-50 åringar. Men hur är det med 50+arna?

– Det har kommit feedback om det och jag svarade att vi måste börja någonstans, säger Susanne. Vi testar med det här och finns intresse så kommer det nya tillfällen.

Nya tillfällen är faktiskt redan planerade till augusti och november. Så det finns tid att fundera på om man skulle våga ta chansen.

– Tycker man att det kom för fort med den 21 maj så kan man rikta in sig på augusti i stället, säger Elisabeth.

Mer information på Sundom uf:s webbplats.

Hitta en vän, eller rentav kärleken - Sundom uf ordnar speeddejting

10:41