Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Man körde i isvak berusad, kompisen drunknade – dömdes i tingsrätten

En man som körde genom isen med en snöskoter i Nystad och vars kompis dog i olyckan, har dömts till villkorligt fängelse för dödsvållande och grovt rattfylleri.

Olyckan skedde i Pyhäranta en decembernatt år 2021. Den dömda mannen hade sin kompis med på snöskotern när han körde i en isvak.

Kompisen drunknade i olyckan. Båda var berusade och den dömda mannen hade en promillehalt på 2,89 då olyckan skedde.

Egentliga Finlands tingsrätt dömde mannen till ett 8 månader långt villkorligt fängelsestraff. Han dömdes också till 60 dagsböter.

Den dömda mannen bestred åtalen.

Åboland

Dataintrång i hemvården och på serviceboenden – flera tusen personuppgifter kan vara läckta

Företaget Westlog som transporterar inkontinensprodukter har utsatts för dataintråg. Det innebär bland annat att personuppgifter kan ha läckts.

Westlog ansvarar för transporten av inkontinensprodukter i Västra Finlands samarbetsområde, dvs. välfärdsområdena i Egentliga Finland, Satakunta och Österbotten. Bland kunderna finns serviceboenden och hemvård samt privatpersoner.

Kunders namn, kontaktuppgifter och personbeteckningar kan ha röjts i och med dataintrånget. Flera tusen kunder berörs av dataintrånget.

Gärningsmännen har dock inte lyckats ta sig in i välfärdsområdenas klient- och patientdatasystem, utan det gäller specifikt transportbolagets system.

En brottsanmälan har lämnats in och också en anmälan till dataombudsmannen.