Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Handeln med starka nikotinpåsar har exploderat efter en ny lagtolkning

Nikotinpåsar i en rund dosa.
Bildtext Det blev fritt fram att importera starka nikotinpåsar i påskas, när Fimea upphörde med att klassificera starka nikotinpåsar som läkemedel.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Försäljningen av nikotinpåsar har exploderat sedan Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea för en och en halv månad sedan upphörde med att klassificera nikotinpåsar med över fyra milligram nikotin som läkemedel.

– Det har skett en stor förändring. Importen sköt omedelbart fart, säger Tullens övervakningsdirektör Hannu Sinkkonen.

Både resandeinförseln och beställningarna på nätet har enligt Sinkkonen ökat. Tullen har inga exakta siffror om mängderna eftersom importen sker främst från Sverige och Baltikum som hör till EU:s inre marknad. Det förs inte statistik över godstrafiken inom EU.

Fimeas ändrade linje innebär i praktiken att obegränsade mängder av nikotinpåsar nu lagligt kan säljas i Finland och importeras från utlandet.

Tidigare beslagtog Tullen påsar som innehöll över fyra milligram nikotin. Påsar som innehåller högst fyra milligram nikotin har redan länge sålts i finländska matbutiker och kiosker.

I och med den ändrade tolkningen av lagen är nikotinpåsarna numera ofta betydligt starkare än portionssnus.

Finländska butiker säljer nikotinpåsar

Handeln med nikotinpåsar sker oftast på nätet, men även en del butiker och kiosker säljer dem.

– En del av våra köpmän har de här produkterna i sitt sortiment, säger Keskos köp- och försäljningsdirektör Aki Erkkilä.

Även en del R-kiosker säljer starka nikotinpåsar. Sortimentchefen Lauri Vatanen säger att R-kioskerna har begränsat mängden nikotin till mindre än 15 gram.

Också Lidl och S-gruppen överväger att börja sälja starka nikotinpåsar.

Handeln med starka nikotinpåsar förbjuds eventuellt snart

Vid Social- och hälsovårdsministeriet har en arbetsgrupp föreslagit att försäljningen av nikotinpåsar i likhet med snus ska förbjudas samtidigt som införseln begränsas. Arbetsgruppen vill dessutom helt förbjuda införseln av snus till Finland.

Fimeas nya tolkning kom som en överraskning för ministeriet.

Social- och hälsovårdsministeriet vill att den nya lagen ska vara i kraft senast i början av 2024, men lagändringen kan inte avancera förrän landet får en ny regering.

Institutet för hälsa och välfärd kommer att utreda hur utbredd användningen av snus och nikotinpåsar är i Finland. Hittills har man bara undersökt användningen av snus.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Nuorten suosiman ”valkonuuskan” markkina viliintyi, kun laintulkinta muuttui yllättäen – tuonti kiihtyy ja nikotiinipusseja saa jo kaupoista som skrivits av Petteri Lindholm.