Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Hockeyfinland får dra en kollektiv suck av lättnad – det här landslaget kan göra mål!

Finland firar mål mot Ungern.
Bildtext Lejonen satte in pucken hela sju gånger mot Ungern.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Segt först, dystert sen, men så otroligt härligt till slut. Det var med all orsak ett gäng sprudlande glada Hockeylejon som spatserade genom intervjuzonen efter matchen, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Helhetsintrycket: Oerhört dåligt i två tredjedelar – men bryr sig någon?

Snacka om att vända på narrativet.

In i den andra periodpausen såg det faktiskt alldeles uselt ut. Ungern är det svagaste laget på pappret i hela VM. I den andra perioden var de farligare än Lejonen.

Sen kom de regerande världsmästarna ut och visade varför de är regerande världsmästare. Och varför NHL-spelarna som inte var med i fjol spelar i NHL.

Vilken show av Mikko Rantanen – vilket viktigt mål för Kaapo Kakko. Och Jukka Jalonen ruckade om i kedjorna! Kasperi Kapanen ska på basis av 20 minuter mot Ungern absolut stanna med Kakko och Antti Suomela.

– Att sätta fem mål i sista lämnar en hyfsad smak i munnen, sa Kakko efteråt och det är lekande lätt att hålla med. Vem bryr sig om matchen mot Frankrike nu? Vem bryr sig om att det såg sunkigt ut i 40 minuter också mot Ungern?

Knappast värst många.

Avgörandet: De blåvita superminuterna i den tredje perioden

Pang. Pang. Pang. Pang.

Och så var det avgjort.

Mikko Rantanen höll lekstuga. Kaapo Kakko och Kasperi Kapanen hittade genast varandra. Ungern hade en uppförsbacke framför sig inför den tredje perioden och halkade bara längre ner längs för branten.

Men, det ska sägas, Ungern spelade mot Sverige i går. Finland fick vila. Det var inte direkt överraskande att matchbilden skulle vändas så här drastiskt så här snabbt.

Men det var aldrig en självklarhet att det skulle gå så heller.

Underhållningsvärdet: Hyfsat?

Man kan väl inte klaga då man först fått bita naglar och seriöst övervägt om man ska slänga ut sig den där ”ut med Jukka Jalonen”-kommentaren (inte för att jag skulle ha övervägt det, men misstänker att andra gjorde det), bara för att sen se Lejonen vara precis så överlägsna som de skulle vara?

Dessutom höjde den ungerska klacken stämningen rejält här på plats i Tammerfors. De var klart mer högljudda än de finska fansen under den absoluta merparten av matchen.

Ungerska fans under VM i Tammerfors 2023.
Bildtext De ungerska fansen fick nöja sig med hatthyllan mot Finland, men lät inte det förstöra festen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Snackisen: Hur ser laget ut i morgon?

Som sagt gjorde Jalonen några viktiga förändringar i kedjeformationerna under matchen då Joel Armia och Kasperi Kapanen bytte plats i andra- och tredjekedjan.

På ett visst sätt är det en risk att spjälka upp en så fungerande kedja som tredjelinan har varit så här långt, men andrakedjan har inte varit tillräckligt bra. Och det är viktigt för Finland att kunna lita på poäng av både Kakko och Kapanen.

Armia spelade i sin tur med Harri Pesonen också i fjol och det gick ju bra för laget då. Förstakedjan lär knappast förändras.

Jukka Jalonen.
Bildtext Jukka Jalonen.
Bild: Tomi Hänninen / Chilipictures

Sen är frågan om Waltteri Merelä gjorde tillräckligt för att spela till sig en plats i laget. Merelä pratade själv i Yles intervju om ”att det är en ny match i morgon” också då han frågades om vad målet han gjorde betyder för honom själv – ett tecken på att han får visa upp sig igen?

Ahti Oksanen har inte varit dålig alls i de tidigare matcherna. Men visst känns det som att Merelä har en offensiv kapacitet som Oksanen inte har.

Olkinuora sög in en puck mot Ungern, men var annars stabil. Christian Heljanko har nu fått följa med två matcher på raken från bytesbänken och det är inte alls omöjligt att han startar mot Österrike. Men det är inte en skräll heller om det är Emil Larmi som gör det.

Utropstecknet: Jalonens vilja att faktiskt ändra på kedjorna

Oavsett hur det blir i morgon så visade Jukka Jalonen åtminstone att han inte är envis som många experter fått honom att låta som. Visst, Rantanen får inte ännu heller spela med Kakko, men ändå.

Jalonen visade i alla fall att han är beredd att reagera då spelet inte sitter trots upprepade försök – det här behöver inte vara den sista gången han gör det.

Lejonkungarna: Dags att hylla stjärnorna

Tre stjärnor: Mikko Rantanen

Alldeles solklar etta. Fintade sig förbi allt och alla då han bestämde sig för att göra det, men det viktigaste jobbet gjorde han då Finland skulle in i offensiv zon. Hans så kallade zone entries var på en alldeles makalös nivå – med Rantanen med puck kom förstakedjan kontrollerat in över blålinjen varje gång.

Två stjärnor: Mikko Lehtonen

Det må vara att det är kontrasten till resten av backarna i årets landslag som är orsaken till att han är så iögonfallande bra, men Lehtonen är Finlands viktigaste back tack vare sin förmåga att faktiskt hantera puck. Gör inga dåliga saker på isen och satte dessutom det viktiga första målet mot Ungern.

En stjärna: Kasperi Kapanen

Den drivande faktorn i tredjekedjan och var lika vass också tillsammans med Kakko och Suomela. Har potential att bli en av Lejonens absolut viktigaste spelare den här turneringen.

Fortsättningen: Ny målkavalkad att vänta?

VM fortsätter redan i morgon med en eftermiddagsmatch mot Österrike. Österrike är tillsammans med Ungern det sämsta laget i gruppen och det finns inte värst mycket som talar för att det ska bli något annat än en stor seger, speciellt efter islossningen.

Österrikarna har dessutom fått vila några timmar färre än Lejonen då de möter Tyskland ännu i kväll.

Diskussion om artikeln